Na droneoffensief: Iran beroept zich op ‘recht op zelfverdediging’ voor de VN Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York. © Reuters

Iran “heeft geen andere keuze gehad dan zijn recht op zelfverdediging uitvoeren”. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Amir Saeid Iravani, zondag (lokale tijd) gezegd tijdens de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.

In de nacht van zaterdag op zondag lanceerde Iran ‘meer dan 300 drones en raketten’ in de richting van Israël, dat ’99 procent’ wist af te weren, aldus de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. Volgens Iran ging het om een vergeldingsaanval, die de naam ‘Eerlijke belofte’ meekreeg, onder meer voor de Israëlische luchtaanval op een bijgebouw van het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus.

Het was de eerste frontale aanval van de Islamitische Republiek op haar aartsvijand. ‘De Veiligheidsraad heeft gefaald in zijn plicht om de internationale vrede en veiligheid te handhaven’, door de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus niet te veroordelen, stelt de Iraanse VN-ambassadeur zondag. ‘Onder die omstandigheden heeft de Islamitische Republiek van Iran geen andere keuze gehad dan haar recht op zelfverdediging uitvoeren’, verklaart hij. Hij verzekert dat Iran geen escalatie wilde, maar zou antwoorden op ‘elke bedreiging of agressie’.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan had de huidige voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta, per brief om een spoedzitting verzocht. Israël eist dat de VN-Veiligheidsraad de aanval veroordeelt en de Iraanse Revolutionaire Garde als een terreurorganisatie bestempelt. ‘De Iraanse aanval vormt een ernstige bedreiging voor de mondiale vrede en veiligheid en ik verwacht dat de Raad alle middelen zal gebruiken om concrete actie tegen Iran te ondernemen’, schreef Erdan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content