Mag er gelachen worden met God? ‘Ja’, vindt de paus, ‘als het niet kwetst’

© Reuters

‘Je mag lachen met God (…) maar zonder religieuze gevoelens van gelovigen te kwetsen’, zei paus Franciscus vrijdag toen hij 107 komieken uit vijftien landen ontving in het Vaticaan.

Het was voor de paus een luchtig intermezzo voor hij wordt verwacht op de G7-top in Italië.

De meeste aanwezige komieken waren afkomstig uit Italië, maar anderen kwamen van verder. De Amerikaanse komieken Whoopi Goldberg (‘Sister Act’), Julia Louis-Dreyfus (‘Seinfield’), Chris Rock en Jimmy Fallon reisden allen af naar het Vaticaan. Andere komieken kwamen uit Zwitserland, Ierland, Colombia, Duitsland en Oost-Timor.

‘Kunnen we lachen met God?’ vroeg de pontifex aan de komieken, alvorens zijn eigen antwoord te geven. ‘Zeker, als we spelen en grappen maken met de mensen van wie we houden.’ Hij nuanceerde dat echter meteen door te zeggen dat men wel de gevoelens van gelovigen niet mag kwetsen.

Charlie Hebdo

Het standpunt is bijzonder in het licht van zijn uitspraak na de jihadistische aanslag bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015. Toen de paus werd gevraagd naar de vrijheid van meningsuiting van cartoonisten antwoordde hij: ‘Als een goede vriend mijn moeder beledigt, kan hij een klap verwachten en dat is normaal. Je mag niet provoceren, je mag andermans geloof niet beledigen en bespotten.’

De uitspraak werd destijds geïnterpreteerd als een rechtvaardiging voor de aanslag. De daders daarvan wilden de journalisten van Charlie Hebdo straffen omdat de krant cartoons van de moslimprofeet Mohammed had gepubliceerd.

De paus prees vrijdag de positieve sociale rol van komieken. ‘Jullie talent is een kostbaar geschenk omdat het, samen met een glimlach, vrede verspreidt in de harten van mensen’, zei hij, ‘en het helpt ons om moeilijkheden te overwinnen en de dagelijkse stress aan te kunnen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content