Levenslang voor holebi’s in Gambia
Het West-Afrikaanse Gambia heeft een wetsvoorstel klaar dat homoseksualiteit strafbaar maakt. Holebi’s in het land dreigen levenslang te zullen worden opgesloten als de uitgesproken homofobe president Yahya Jammeh de laatste goedkeuring geeft.
Holebi’s krijgen het nog moeilijker in het West-Afrikaanse Gambia. Daar ligt namelijk een wetsvoorstel klaar voor goedkeuring, dat een levenslange gevangenisstraf oplegt aan wie zich schuldig maakt aan ‘extreme homoseksualiteit’.
Levenslang bij hiv of aids
Wie de wet meermaals overtreedt, hiv of aids heeft, valt onder die noemer. Ook gevallen waarbij een van de partners jonger dan achttien is, andersvalide of gedrogeerd is of een autoritaire figuur is tegenover de andere partij, zullen de rest van hun leven in de cel moeten doorbrengen. Dat bericht Associated Press.
Op homoseksuele handelingen stond in Gambia reeds tot veertien jaar cel. De wetgeving werd in 2005 nog aangepast zodat die behalve voor mannen, voor vrouwen geldt.
Land verlaten of onthoofding
Het huidige wetsvoorstel moet enkel nog worden goedgekeurd door president Yahya Jammeh. De president is een van Afrika’s meest homofobe leiders. In 2008 droeg hij homo’s en lesbiennes in Gambia nog op het land te verlaten. Deden ze dat niet, zouden ze onthoofd worden.
In een toespraak op de staatstelevisie zei Jammeh volgens Associated Press ooit ‘het homoseksuele ongedierte te zullen bestrijden zoals dat met malariamuggen wordt gedaan, eventueel zelfs agressiever’.
Antihomowet Oeganda geschrapt
Het wetsvoorstel herinnert aan de antihomowet die recent nog in Oeganda werd doorgevoerd. De wet die internationaal veroordeeld werd, werd in augustus alweer geschrapt door het grondwettelijk hof, dat de wet illegaal verklaarde.
Hoewel de Gambiaanse president het wetsvoorstel nog niet publiekelijk besproken heeft, is het vrijwel zeker dat hij de laatste handtekening zal zetten. De homofobe Jammeh kwam in 1994 aan de macht na een coup en is bekend om zijn speeches waarin hij het Westen veroordeelt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier