Latijns-Amerikaanse staten verbreken banden met Israël

Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Sinds de start van het huidige Israëlische offensief in Gaza, hebben vijf Latijns-Amerikaanse landen hun ambassadeurs uit het land teruggetrokken in protest. Dat slechts enkele maanden nadat Israël plannen aankondigde voor sterkere economische relaties met de regio.

Ecuador, Brazilië, Peru, Chili en El Salvador. Die vijf Latijns-Amerikaanse landen hebben hun diplomaten uit Israël teruggetrokken uit protest tegen het voortdurende offensief in de Gazastrook. Operatie Protective Edge heeft in drie weken tijd meer dan 1.400 Palestijnse slachtoffers gemaakt.

Ondertussen verwees Bolivia naar Israël als een ’terroristische staat’ en schortte het haar visumvrije beleid voor Israëlische toeristen op. Chili heeft de onderhandelingen voor vrijhandelsakkoorden met Israël ook van tafel geveegd.

De beslissing om de diplomaten terug te trekken, komt slechts twee maanden nadat Israël aankondigde de economische relaties met Latijns-Amerika te willen versterken.

‘Het spijt me, maar dit is geen voetbal’

Israël omschreef de beslissing van de landen als ‘een aanmoediging voor Hamas’ en voegde eraan toe dat ‘El Salvador, Chili en Peru beter de internationale beweging hadden gesteund die Israël bijstaat in zijn pogingen om onschuldige burgers te verdedigen en om een duurzaam staakt-het-vuren met ontwapening van Gaza te bereiken’, zo meldt de nieuwssite Al Jazeera.

De woordvoerder van het Israëlische ministerie voor Buitenlandse Zaken, Yigal Palmor, noemde Brazilië dan weer een ‘diplomatieke dwerg’. Brazilië had Israël ervan beschuldigd disproportioneel geweld in Gaza te gebruiken. Daarop refereerde Palmor aan Braziliës nederlaag in het WK-voetbal. ‘Dit is geen voetbal. Als een match in het voetbal met gelijkspel eindigt, denkt men dat het proportioneel is. Als de score 7-1 is, is dat disproportioneel. Het spijt me, maar in het echte leven en onder internationale wetgeving, is dat niet het geval’, schrijft Al Jazeera.

Grootste Palestijnse gemeenschap

De grootste Palestijnse diaspora buiten de Arabische wereld, bevindt zich in Latijns-Amerika. Naar schatting zijn 500.000 Chilenen en 200.000 Hondurezen van Palestijnse afkomst.

In 2009 sneden Venezuela en Bolivia al de diplomatieke banden met Israël door uit afschuw voor de acties van het land tijdens een conflict in Gaza dat drie weken duurde en enorm veel burgerslachtoffers maakte.

Het jaar erop kondigde Nicaragua aan de banden met Israël te zullen verbreken in een reactie op de Israëlische aanval op de vloot Mavi Marmara, waarbij tien doden vielen.

Cuba was echter het eerste Latijns-Amerikaanse land dat ooit de relaties met Israël verbrak: in 1973 al, om de Palestijnse zaak te steunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content