Karel De Gucht verdedigt ‘innovatief akkoord’ met China over zonnepanelen
Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht verdedigt de deal met China over de dumping van zonnepanelen op de Europese markt. ‘Het akkoord is doelgericht en innovatief.’
Europa heeft niet ingebonden in de onderhandelingen met China over de import van zonnepanelen. Het akkoord biedt de Europese producenten de ruimte om hun marktaandeel terug te winnen. Zo heeft Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht de deal met China over de dumping van Chinese zonnepanelen op de Europese markt verdedigd.
“Ik hoor sommigen argumenteren dat we hebben toegegeven aan China en dat het akkoord de Europese industrie zal vernietigen. Daar ga ik niet mee akkoord”, zo reageerde Karel De Gucht op een persconferentie op de kritiek die her en der te horen valt op het akkoord dat hij het voorbije weekeinde met de Chinezen bereikte.
Europese Hof van Justitie
EU Pro Sun, de belangenorganisatie van de Europese producenten, kondigde aan naar het Europese Hof van Justitie te trekken. De bereikte prijsafspraken met de Chinese leveranciers komen volgens de organisatie overeen met het niveau van de huidige dumpingprijzen. “Dit is een toestemming om tegen dumpingprijzen te verkopen”, klonk het bij de organisatie.
De Gucht gelooft niet dat EU Pro Sun veel kans maakt. “De marktsituatie rechtvaardigt onze benadering”, zo argumenteerde hij. De Belg noemt de oplossing “doelgericht en innovatief”.
De Chinese bedrijven kunnen voor een welbepaald jaarlijks volume zonnepanelen op de Europese markt verkopen tegen een afgesproken minimumprijs. Voor de overige import zal het antidumpingtarief van 47,6 procent gelden. Zeventig procent van de Chinese leveranciers doet mee. De overige 30 procent zal uiteraard eveneens 47,6 procent ophoesten.
“Ik geloof dat deze oplossing de geleden schade voor de Europese industrie zal wegwerken. Het effect zal zijn dat de Europese industrie de ruimte zal krijgen om haar vroegere marktaandeel terug te winnen”, betoogde De Gucht.
Concurrentie met rest van wereld
Hij wees erop dat de Europese industrie toch niet de hele Europese markt kan dekken. Met minimumprijzen wordt tenminste de neerwaartse druk op de prijzen gestopt. In het andere
segment moet Europa de concurrentie met de rest van de wereld aangaan, maar daar geldt wel het tarief van 47,6 procent voor de Chinese importeurs.
Als de Europese Commissie op 2 augustus het licht op groen zet, gelden de nieuwe afspraken tot eind 2015. Zonder akkoord zouden de tarieven vanaf 6 augustus voor de hele Chinese import stijgen tot 47,6 procent. Sinds begin juni geldt reeds een tarief van 11,8 procent.
Tegenkanting lidstaten
Die had De Gucht ondanks zware interne tegenkanting van de lidstaten ingevoerd om de Europese industrie te beschermen tegen Chinese dumping. Intussen blijft Europa ook de subsidiëring van Chinese zonnepanelen in het vizier houden. De huidige afspraken zullen volgens De Gucht sowieso vertaald moeten worden in een akkoord over dat dossier.
Intussen opende China op zijn beurt onderzoeken naar Europese wijnen en polysiliconen. Die verstrijken tegen de lente van 2014, maar de Chinezen hebben volgens De Gucht aangegeven dat er ruimte bestaat voor gesprekken met de Europese producenten vooraleer het tot sancties zou komen. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier