John Kerry krijgt kritiek nadat hij IS-leden ‘afvallige moslims’ noemt

John Kerry in Rome © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Tijdens een toespraak in Rome noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry IS-leden onder meer “afvallige” moslims. De uitspraak zorgt voor kritiek omdat Kerry dezelfde logica hanteert als IS, die het geloof opdeelt in goede moslims en afvalligen.

“IS”, aldus John Kerry dinsdag in Rome, “is in werkelijkheid niets meer dan een mengeling van doders, kidnappers, misdadigers, schurken, avonturiers, smokkelaars en dieven. En ze zijn bovenal afvalligen, mensen die een grote religie gekaapt hebben en liegen over haar ware betekenis en liegen over haar doel en mensen misleiden om voor hun doeleinden te vechten”.

De reactie op de boodschap in de moslimwereld was verre van unaniem positief, rapporteert The Washington Post. Niet dat het sentiment wordt betwist, of dat de critici sympathie tonen voor Islamitische Staat.

Maar Kerry verdeelt de wereld, net als IS, in goede en slechte moslims, wat traditioneel in de islam niet gebeurt, en wat IS tot een centraal gegeven heeft gemaakt. IS verantwoordt aanvallen op andere soennieten met het argument dat het om “afvalligen” gaat – en die moeten in de filosofie van IS gedood worden, om nog te zwijgen van sjiieten die helemaal afvallig zijn volgens de meetinstrumenten van IS.

‘Heeft hij zich bekeerd?’

Moslims die andere moslims als “afvallig” veroordelen, worden “takfiri” genoemd.

En dat was, volgens de Post, een van de verwijten die op sociale media in de richting van Kerry gingen, al dan niet spottend.

Onder meer Nasser Weddady, een in Syrië opgegroeide activist, gebruikte de term. “Ik dacht dat Kerry katholiek was. Heeft hij zich in het geheim tot de islam bekeerd?”, tweette hij. En nog: “Ik wil weten hoe het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding kwam te staan van een takfiri sjeik”.

Elders werd de minister “imam Kerry” genoemd.

‘Taal van extremisten’

In december, aldus de Post, had Kerry al in gelijkaardige termen over IS gesproken, en toen werd hij door een Amerikaanse specialisten terechtgewezen – de minister, zegden die specialisten, hanteerde de taal van de extremisten. En hij veroordeelde IS in religieuze termen die een instituut als Al Azhar, volgens velen de hoogste theologische autoriteit binnen het soennisme, nog altijd schuwt, gewoon omdat het de zaak is van het opperwezen om uit te maken of iemand afvallig is. Ook al omdat het etiket binnen de islam (of toch binnen delen van de religie) een doodsvonnis inhoudt. Kerry, zeker in de herhaling, kan in deze niet van onwetendheid beschuldigd worden, maar blijkbaar wegen voor hem de voordelen op tegen de nadelen.

Kerry past trouwens in een steeds langer wordende lijn van politici die geen moslim zijn, en die tegelijk een religieus oordeel over IS vellen. President Barack Obama had het over IS als “niet islamitisch”. De Britse premier David Cameron sloot zich aan bij de You ain’t no Muslim bruv campagne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content