‘In EU-begroting zijn nog miljarden euro’s voorhanden voor Syrische vluchtelingen’
In Berlijn start een internationale conferentie waar het probleem van de miljoenen Syrische vluchtelingen wordt besproken. Voor Alexander De Croo (Open VLD) wordt het zijn vuurdoop als minister van Ontwikkelingssamenwerking.
Het geweld in Syrië houdt al meer dan drie jaar aan waardoor vooral de buurlanden overspoeld worden met vluchtelingen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties (VN) hebben al meer dan 3,2 miljoen Syriërs het land verlaten. Vooral Libanon, Turkije en Jordanië vangen het merendeel van deze mensen op. In Turkije alleen bijvoorbeeld verblijven 1,4 miljoen Syrische burgers. Daarnaast zijn 6,45 miljoen personen ontheemd in Syrië.
Miljarden euro’s voorhanden
Om dit wereldwijde probleem in kaart te brengen organiseert de Duitse regering een internationale conferentie. Het land hoopt dat de Europese Unie geld zal vrijmaken om de miljoenen Syrische vluchtelingen te helpen. ‘Dit is een van de grootse rampen van deze eeuw’, zei de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Mueller. ‘Het dodental zal blijven oplopen tenzij er onmiddellijk beslissende en resolute acties worden ondernomen.’ Mueller voegde er nog aan toe dat in de huidige begroting van de EU nog miljarden euro’s voorhanden zijn om uit te trekken.
Aantal asielaanvragen in België is relatief laag
Ook meer dan 50 hulporganisaties hebben de deelnemers van de conferentie opgeroepen om de hulp voor Syriërs te verdubbelen. Daarnaast willen ze dat de Westerse landen minstens 180.000 vluchtelingen toelaten.
Opvallend is dat het aantal Syrische asielaanvragen in ons land met ruim 3.000 relatief laag is. Zweden is afgetekend koploper met 47.000 aanvragen, gevolgd door Duitsland.
Voor de Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) is het zijn vuurdoop in die functie. Volgens de krant De Morgen, is zijn boodschap dubbel. Enerzijds benadrukt De Croo dat er een diplomatieke oplossing moet komen. ‘Dat we deelnemen aan militaire acties is gezien de actuele situatie noodzakelijk, maar zal geen oplossing bieden op lange termijn’, aldus zijn woordvoerder in de krant.
Ebola
Anderzijds beklemtoont hij het belang van humanitaire hulp ter plaatse. ‘Ons land trok voor een periode van 2 jaar, 20 miljoen euro uit. Vooral projecten in buurlanden worden hiermee gesteund, zoals de bouw van prefabscholen en voedselprogramma’s’, klinkt het.
Naast Syrië staan ook nog andere urgente problemen op de agenda, zoals de ebola-epidemie en de crisis in Centraal-Afrika.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier