Houthi-rebellen nemen staatstelevisie Jemen in: ‘eerste stap naar coup’
Sjiitische Houthi-rebellen hebben de staatstelevisie en het -persagentschap van Jemen ingenomen. ‘Een stap richting een coup’, meent minister van Informatie Nadia Sakkaf. Ondertussen vindt een hevige strijd plaats tussen de rebellen en overheidstroepen bij het presidentieel paleis.
De minister van Informatie van Jemen, Nadia Sakkaf, heeft gemeld dat sjiitische Houthi-rebellen de controle verworven hebben over de staatstelevisie en het -persagentschap. De minister spreekt daarbij over ‘de eerste stap naar een coup’. Dat schrijft Associated Press.
Ondertussen gaat de strijd tussen de rebellen en overheidstroepen hevig door in de buurt van het presidentieel paleis. Sakkaf zei volgens de Arabische nieuwssite Al Jazeera dat het konvooi van de eerste minister aangevallen werd door Houthi’s na een vergadering met de president Abd-Rabbu Mansour Hadi.
De nieuwssite bericht eveneens over de aanhoudende gevechten aan het paleis in de hoofdstad. Dat ondanks meldingen op televisie over een staakt-het-vuren: een bericht dat Sakkaf aan de staatstelevisie meedeelde. De zender die nu dus in handen van de rebellen gevallen zou zijn.
‘Geweerschoten doorheen de stad’
Een militaire bron bij de presidentiële wacht, beschuldigde volgens Al Jazeera de Houthi’s ervan strijders te hebben uitgestuurd en een checkpoint te hebben opgericht bij het paleis. De rebellen zouden geweigerd hebben zich terug te trekken en openden het vuur op de soldaten. Daarop heeft het leger gereageerd.
Een woordvoerder van de Houthi’s stelde dan weer tegenover de Arabische nieuwssite dat het de presidentiële veiligheidsdiensten waren die het checkpoint aanvielen, waarop gevechten in de buurt van het paleis volgden.
Maar getuigen meldden dat geweerschoten doorheen de hele stad te horen waren en dat de rebellen alle straten naar het paleis hadden afgesloten. Hoofdredacteur van de Yemen Post, Hakim al-Masmari, bevestigde aan Al Jazeera dat behalve aan het presidentieel paleis, inderdaad op andere strategische plaatsen geschoten wordt. De gevechten zouden erger zijn dan toen de Houthi’s de controle verwierven over de hoofdstad enkele maanden geleden. Toen was de strijd beperkt tot bepaalde gebieden. ‘Deze chaos is de eerste in zijn soort’, aldus al-Masmari.
Ontvoering hoofd personeel president
Volgens een reporter van Al Jazeera in het zuiden van Jemen, escaleerde de situatie nadat de sjiitische rebellenbeweging het hoofd van het personeel van de president ontvoerde.
Sinds de verovering van de hoofdstad Sanaa in september, neemt de onrust toe. De Houthi’s eisen meer rechten voor de sjiitische moslims van de Zaydi-sekte. Na de hoofdstad, avanceerden ze in centrale en westelijke delen van het land waar doorgaans soennitische moslims dominant aanwezig zijn.
In september ondertekenden politieke partijen en de rebellen een akkoord voor de vorming van een nieuwe eenheidsregering en de terugtrekking van de Houthi’s uit Sanaa. Een belofte die de rebellen duidelijk niet zijn nagekomen.
Aanslagen tegen Al-Qaeda
De Houthi’s hebben al verschillende aanslagen gepleegd tegen de Jemenitische tak van Al-Qaeda en worden gezien als bondgenoten van het sjiitische Iran. Dat land is verwikkeld in een strijd met Saoedi-Arabië voor meer regionale invloed, aldus Al Jazeera. Sinds de intrede van de Houthi’s heeft het koninkrijk dan ook de meeste financiële hulp aan Jemen geschrapt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier