Hoofddoek mag niet in Amerikaanse militaire academie

Kadetten van The Citadel tijdens een recent bezoek van Jeb Bush aan Charleston © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

The Citadel, een prominente plaats voor militair hoger onderwijs in de VS, heeft een verzoek van een student om een hoofddoek te kunnen dragen verworpen. De student overweegt “alle legale opties” maar zal onder de huidige omstandigheden niet naar de academie gaan.

Dat er een dispuut was, werd uitgebracht door The Washington Post. The Citadel, in Charleston, South Carolina, is een instituut van hoger militair onderwijs, met een traditie die 174 jaar teruggaat en die heel strikt is.

Kadetten laten de meeste van hun bezittingen thuis, en moeten zich houden aan strenge, vastgelegde regels, zowel vestimentair als qua gedrag. Zo moeten mannen bij hun intrede in de militaire academie hun hoofd kaalscheren.

Dat aspect van gestrenge gelijkvormigheid benadrukte de directeur van het instituut, luitenant-generaal John Rosa, in een mededeling. Het uniform, schrijft hij, is centraal in de leiderschapstraining in The Citadel, kadetten geven hun individualiteit op om teamwerk te leren en hun aanhankelijkheid bij het korps. Op die grond kon geen uitzondering op het uniform worden toegestaan, ook al wil men divers en inclusief zijn, en rekening houden met het geloof van de kadetten. Er zijn, aldus de mededeling, wel degelijk meerdere moslimstudenten op de campus.

De vrouw die om de uitzondering had gevraagd, was door alle ingangsproeven geraakt en kan in augustus in principe aan de opleiding beginnen.

Haar verzoek leidde tot enige spanningen in een land waar religieuze rechten hoog in het vaandel staan en zelden worden betwist – behalve dan in het leger.

‘Oudmodische traditie’

Er was, ruwweg, een conflict tussen openheid voor verschil en verandering, en het oude geloof in assimilatie en gelijke behandeling als uitgangspunten voor de opleiding en als motor voor sociale gelijkheid.

De reacties, ook van moslims, toonden die variatie.

Ibrahim Hooper, een woordvoerder van CAIR (de Raad voor Amerikaans-Islamitische Zaken) zei aan de Washington Post dat de student in kwestie de “bevelhebber heeft verteld dat het niet eerlijk was dat ze moest kiezen tussen haar geloof en haar opleiding. Daarom was ze er het hart van in”.

“Haar vader zei: we leven in een land van wetten. Deze oudmodische tradities zijn in overtreding van de wet” die religieuze vrijheid beschermt.

Volgens CAIR worden “alle vormen van wettelijke actie overwogen”, en staat dit op het niveau van burgerrechten en vrouwenrechten.

‘Zoals orthodoxe krullen’

Dat wordt betwist door Asra Nomani van de seculiere Muslim Reform Movement. “Uiteraard moeten vrouwen en meisjes het recht hebben of een hoofddoek te dragen, of niet te dragen, in de buitenwereld. Maar het is een belediging voor de strijd voor secularisme en burgerrechten in dit land om de hoofddoek te vergelijken met de strijd voor religieuze en burgerlijke vrijheden in de VS”.

In dit geval, schrijft Nomani, “zou het opnemen van de hoofddoek in de Citadel hetzelfde zijn als de zijkrullen toelaten, de payot/peies, die sommige orthodoxe joodse mannen en jongens dragen”.

Sommige moslimvrouwen dienen in het Amerikaans leger en dragen daarbij een hoofddoek, maar dat is na individuele toestemming van de korpschef, die moet uitmaken of de kledij/haardracht geen gevaar inhoudt. Die individuele toestemming is pas sinds 2014 officieel mogelijk. In niet-actieve dienst wordt dergelijke toestemming makkelijker verkregen.

Eerder dit jaar kreeg een sikh-kapitein in actieve dienst van de hogere legerleiding de toestemming om tulband en baard te dragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content