Hamas veroordeelt IS: ‘Islam laat niet toe iemand omwille van andere visie te vermoorden’
De politieke leider van de Palestijnse militantenbeweging Hamas, Khaled Meshaal, heeft Islamitische Staat (IS) veroordeeld: ‘Ze gebruiken geweld onder het mom van jihad. Dat is geen islam.’ Maar volgens Meshaal zal de overwinning van Benjamin Netanyahu’s Likoed bij de Israëlische verkiezingen enkel tot ‘meer extremisme’ leiden.
Bij de afgelopen Israëlische parlementsverkiezingen mocht premier Benjamin Netanyahu’s Likoedpartij de overwinning op haar naam schrijven. Maar volgens politiek leider van de Palestijnse militantenbeweging Hamas, Khaled Meshaal, zal de zege van de rechtervleugel enkel tot ‘meer extremisme’leiden.
‘Minder hoop op vrede’
‘Het Israëlisch beleid is altijd slecht geweest’, meent Meshaal in een interview met Britse omroep BBC. ‘Maar vandaag is rechts in opmars en dat heeft geleid tot Netanyahu’s recente overwinning. Het gaat moeilijker worden en de Israëlische mentaliteit zal extremistischer worden.’ De resultaten van de parlementsverkiezingen leggen beslag op de hoop op vrede, vindt de politieke leider.
Niet dat Hamas zelf uit is op een escalatie van het conflict, zo zegt Meshaal. Maar de beweging zal zichzelf wel blijven verdedigen. De Palestijnse militanten hebben controle over Gaza en waren afgelopen zomer nog verwikkeld in een 50-daagse oorlog met Israël waarbij meer dan 2.200 doden vielen. Amnesty International beweerde pas, zo bericht BBC, dat raketten en mortieraanvallen in bewoonde gebieden in Israël toen tot oorlogsmisdaden geleid hebben.
Net door die geschiedenis van aanslagen tegen Israëli’s – in het charter van Hamas wordt bijvoorbeeld de vernietiging van Israël besproken – en het weigeren van het gebruik van geweld af te zweren, wordt Hamas zowel door Israël als door de Verenigde Staten en een aantal andere landen als een terroristische organisatie bestempeld.
‘Aanvallen tegen Israël gaan door’
En het aanvallen van Israël zal volgens de Hamasleider doorgaan ‘zolang er sprake is van bezetting, agressie, oorlog en moord’. De militanten zien zich dan ook als een legitieme verzetsbeweging ‘met een rechtvaardige drijfveer, die de bezette bestrijdt’. Dat wel, zo benadrukt de politieke leider, ‘met respect voor de internationale mensenrechten door zich enkel op militaire doelwitten te richten’.
Meshaal roept op tot een soevereine onafhankelijke Palestijnse staat en einde van de bezetting van het territorium dat bij de oorlog van 1967 werd ingenomen. Op het eerste gezicht vreemd, aangezien Hamas zich altijd verzet heeft tegen de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas en Israël. Maar de Hamasleider zegt samen met de beweging besloten te hebben de grenzen te aanvaarden die voor die oorlog bestonden, voor een toekomstige Palestijnse staat.
‘We reiken onze Palestijnse buren de hand’
Daarnaast dringt Meshaal er bij de internationale gemeenschap op aan de Palestijnen volledig te erkennen binnen de Verenigde Naties. Iets wat Netanyahu voor de verkiezingen beloofde nooit te accepteren. Een uitspraak die genuanceerd werd, nadat Amerikaans president Barack Obama er kritiek op uitte. ‘We reiken de hand in vrede naar onze Palestijnse buren en de bevolking van Israël weet dat echte vrede – en onze toekomst – enkel verzekerd zijn als Israël sterk is’, klonk het na de verkiezingen.
Sindsdien beweert de Israëlische premier dus, dat hij een tweestatenoplossing niet uitsluit, maar dat hij het momenteel onmogelijk acht. Dat vanwege de weigering van de Palestijnen om Israël als Joodse staat te erkennen, de recente verzoening tussen Fatah van de Palestijnse Autoriteit en Hamas en de opmars van islamistisch extremisme in de regio.
Maar Meshaal verzet zich tegen de beschuldigingen van Netanyahu, die Hamas over dezelfde kam als terreurbewegingen als al-Qaeda en Islamitische Staat (IS) scheert. Jarenlang kon de leider op een hoofdkwartier en bescherming in Damascus rekenen dankzij president Bashar al-Assad. ‘Maar toen we gevraagd werden met het regime samen te werken tegen de wil van de bevolking in, hebben we geweigerd’, getuigt Meshaal die ondertussen met zijn medewerkers naar Doha verhuisde.
‘Dat is niet de islam’
De meeste gewapende rebellen in Syrië zijn net als Hamas soennitisch, maar dat is volgens Meshaal geen reden om de beweging met al-Qaeda en IS te vergelijken. Hij veroordeelt die groeperingen als ‘niet-islamitisch’.
‘Dit is een voor de hand liggend Israëlisch spel’, zegt hij tegen BBC. ‘Ze proberen dezelfde koers te varen als het Westen en de Verenigde Staten – ze willen tonen dat ze samen in de ‘War on Terror’ zitten.’
‘Die anderen gebruiken echter geweld onder het mom van jihad, wat we veroordelen’, besluit Meshaal. ‘Dat is niet de islam. De islam moedigt zijn volgelingen aan om die mensen te bestrijden die hun land en hun heilige sites bezetten. Maar de islam staat niet toe dat onschuldige mensen vermoord worden, burgers, of dat we mogen moorden op basis van identiteit, geloof of verschillende visies of die nu politiek of religieus zijn.’ (WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier