Groepsverkrachting India: einde aan gerechtelijk verhaal dat de wereld in de ban hield
Meer dan vier jaar na de vreselijke groepsverkrachting van een 23-jarige studente op een bus in New Delhi, heeft het Indiase Hooggerechtshof een beslissing genomen over het toekennen van de doodstraf voor vier veroordeelde daders.
Het Indiase Hooggerechtshof heeft vrijdag de doodstraf die is uitgesproken tegen vier mannen voor een groepsverkrachting, in 2012 in New Delhi, bevestigd.
De vier mannen tussen 19 en 26 jaar oud werden onder meer schuldig bevonden aan groepsverkrachting, doodslag en het vernietigen van bewijzen.
Een vijfde verdachte, die op het moment van de feiten minderjarig was, werd al veroordeeld tot drie jaar heropvoedingsgesticht. De zesde verdachte, die beschouwd werd als het brein achter de verkrachting, hing zichzelf in maart op in zijn cel.
De 23-jarige studente werd op 16 december 2012 verkracht en geslagen met een ijzeren staaf op een bus toen ze op weg naar huis was van de film met haar vriend, die ook werd mishandeld.
Barbaars geweld
Zelfs toen het meisje het bewustzijn verloor, gingen de mannen door met de wreedheden. Indiase media spraken van barbaarse details in het 1.000 pagina’s tellende politierapport, die tot een onbeschrijfelijke verminking van haar lichaam leidden. “Men zou nooit meer de wreedheid moeten zien die ik heb gezien. Ik heb geprobeerd tegen de mannen te vechten, maar daarna smeekte ik hen haar met rust te laten”, zo vertelde de vriend.
Dagenlang vocht de studente voor haar leven. Haar verwondingen waren zo ernstig dat haar ingewanden moesten worden verwijderd. Op 29 december stierf ze in een gespecialiseerd ziekenhuis in Singapore waar ze naartoe was gebracht voor verdere behandeling.
Tijdens de levensstrijd van het meisje, werd ook op een ander front een strijd geleverd. Duizenden woedende mensen in India kwamen op straat om gerechtigheid te eisen en de vijandigheid tegen vrouwen in de Indiase maatschappij aan te klagen. De Indiase overheid voerde naar aanleiding van de protesten strengere straffen in voor daders van seksueel geweld.
De as van de jonge studente, die een van de eerste in haar familie was die hoger onderwijs genoot, werd in de heilige rivier Ganges verstrooid. Ondertussen blijven de gewelddadigheden tegen vrouwen doorgaan.