Gorbatsjov: ‘NAVO is escalatie van koude naar hete oorlog aan het voorbereiden’
Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, haalt fors uit naar de NAVO. Volgens hem is het Westen gestart met ‘het voorbereiden van de escalatie van de Koude Oorlog naar een hete oorlog’.
Op de NAVO-top in Warschau werd de installatie beklonken van vier nieuwe multinationale bataljons in de Baltische staten en Polen. Samen met een reeks eerdere ingrepen moeten die Oost-Europa geruststellen en een duidelijk signaal uitsturen naar Moskou, na de annexatie van de Krim en de Russische steun aan de separatisten in Oekraïne.
Het Kremlin verwijt de NAVO echter dat zij zelf de confrontatie zoekt. En ook Michail Gorbatsjov zit op die lijn. ‘Alle retoriek in Warschau ademt volop het verlangen om Rusland haast de oorlog te verklaren’, oordeelt hij. ‘Ze spreken enkel over defensie, maar bereiden zich eigenlijk voor op offensieve operaties.’
Dubbele houding
De NAVO-top staat inderdaad grotendeels in het kader van Rusland en de militaire versterkingen op de oostflank. Maar telkens weer herhaalt topman Jens Stoltenberg dat het westen geen confrontatie zoekt. ‘We zien geen enkele directe dreiging tegen een bondgenoot van de NAVO. Maar Rusland is ook geen strategische partner’, klonk het.
‘Niemand wil hier een anti-Ruslandtop van maken’, verzekerde ook premier Charles Michel. Volgens hem bestaat binnen de NAVO grote eensgezindheid over de dubbele houding ten aanzien van Rusland, met een forsere militaire houding om vanuit een sterke positie de dialoog te kunnen aangaan.
Gewapend conflict
Het is niet de eerste keer dat Gorbatsjov (83), wiens naam voor altijd verbonden is met het einde van de Koude Oorlog, waarschuwt voor een gewapend conflict. Zo uitte hij in een interview in Knack vorig jaar ook al zijn bezorgdheid over het conflict tussen de Russen en het Westen, dat volgens hem angstwekkende proporties begint aan te nemen.
‘Alle vertrouwen is zoek en dat is catastrofaal’, zei Gorbatsjov toen. ‘Moskou gelooft het Westen niet meer en het Westen gelooft Moskou niet meer. Een confrontatie zou vandaag onvermijdelijk op een nucleaire oorlog uitdraaien. De verklaringen aan beide zijden en de propaganda zorgen ervoor dat ik voor erge dingen vrees. Als een van beide partijen in die opgestookte sfeer haar beheersing verliest, zullen we de komende jaren niet overleven. Ik zeg zoiets niet lichtzinnig. Ik maak me echt de allergrootste zorgen.’
Aanzien
Gorbatsjov geniet in het Westen veel waardering voor zijn bijdrage aan de val van de Muur in 1989 en omdat hij met de Amerikanen akkoorden sloot over nucleaire ontwapening. Hij heeft een moeilijke relatie met de huidige Russische president Vladimir Poetin. Hij uitte geregeld kritiek op de achteruitgang van de democratie onder Poetin en riep hem ook op af te treden. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier