Fatwa voor milieubescherming in Indonesië
Islamitische geestelijken hebben in Indonesië een fatwa uitgesproken tegen de illegale jacht op en handel in bedreigde diersoorten. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) is dat uniek in de wereld.
De fatwa van de Indonesische Ulemaraad doet de illegale jacht op en handel in bedreigde diersoorten af als onethisch, immoreel en zondig. Dat vertelde de voorzitter van de raad, Asrorun Ni’am Sholeh aan Agence France-Presse (AFP).
Als sinds 22 januari zijn alle activiteiten die resulteren in het uitsterven van dieren in het wild ‘haram’, of dus verboden. Maar de fatwa werd pas dinsdag 4 maart laat op de dag uitgesproken.
Religieus verbod niet bindend
De fatwa vraagt de regering voor de bescherming van de ecologie en om vergunningen te herzien die werden toegekend aan bedrijven die het milieu schaden. Illegale activiteiten zoals de handel in bedreigde diersoorten, moeten worden berecht.
Momenteel wordt handel in beschermde diersoorten volgens de Indonesische rechtspraak bestraft met een maximale celstraf van vijf jaar en een boete van 6.300 euro. Een religieus verbod is dan ook niet bindend. De regering implementeert zelden fatwa’s in haar beleid.
Maar een anonieme minister zei tegen AFP dat de regering en de religieuze raad een gezamenlijke aankondiging over de fatwa zullen doen op 12 maart. Over de inhoud van die aankondiging wilde de minister niet uitweiden.
Uniek in de wereld
Toch kan het verbod veel invloed hebben in Indonesië. Het land telt 250 miljoen inwoners en heeft de grootste moslimgemeenschap ter wereld. Het WWF meent dat de fatwa de eerste van zijn soort is ter wereld en vindt het gebruik van religie voor de bescherming van de natuur een stap in de goede richting.
De natuur van Indonesië wordt bedreigd door een toenemende druk van ontwikkeling en de uitbreiding van de landbouw. De ooit rijke bossen worden massaal gekapt voor hout of palmolie. Dieren als de Sumatraanse tijger en olifant, de neushoorn en de orang-oetang worden daardoor bedreigd. Olifanten worden ook geviseerd voor ivoor dat dan in traditionele Chinese medicijnen wordt gebruikt.
Progressieve fatwa’s
Het nieuwe religieuze verbod klinkt uitzonderlijk. Fatwa’s verbieden namelijk regelmatig absurde zaken gaande van het eten van een kruisvormige tortilla tot fotografie. Ze verkondigen de doodstraf of tolereren het uithuwelijken van kinderen. Onlangs werd nog een fatwa uitgesproken tegen het reizen naar Mars.
Maar afhankelijk van de regio en de geestelijke, kunnen fatwa’s ook progressief zijn en zorgen voor een wijdverspreide verandering. Een fatwa van enkele jaren geleden keurde het gebruik van aalmoezen voor hiv-positieve patiënten – moslim en niet-moslim, ongeacht de manier waarop het virus werd overgedragen – als zij arm waren.
Ayatollah Khamenei, de geestelijke leider van Iran, sprak ooit een verbod uit tegen kernwapens en de Pakistaanse Tahir ul-Qadri schreef eens een 600 pagina’s lange fatwa neer, die terroristen en zelfmoordaanslagen veroordeelde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier