Poetin: ‘We willen onderhandelen als Oekraïne vier regio’s opgeeft’

Vladimir Poetin. © Getty

Vladimir Poetin wil onderhandelen met Oekraïne als Kiev zijn troepen terugtrekt uit vier regio’s die Moskou opeist en als Kiev afziet van lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Russische president vrijdag laten optekenen.

Het gaat om de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Van zodra de voorwaarden vervuld zijn, ‘zullen we onmiddellijk het bevel geven om het vuren te staken en onderhandelingen te beginnen’, aldus Poetin tegenover functionarissen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De eisen van de Russische president komen de facto neer op een vraag aan Oekraïne om zich over te geven. Kiev heeft altijd gezegd dat het vasthoudt aan zijn territoriale integriteit en aan zijn soevereiniteit.

Poetin kondigde in september 2022 de annexatie af van de vier regio’s in het oosten en het zuiden van Oekraïne. Het schiereiland Krim werd in 2014 al geannexeerd. Volgens de Russische president moet Oekraïne al die gebieden aan Rusland teruggeven.

Poetin hekelde ook de vredestop die komend weekend op initiatief van Oekraïne plaatsvindt in Zwitserland, en waarvan Rusland is uitgesloten. Hij beschouwt die als een ’truc om ieders aandacht af te leiden’ van de echte verantwoordelijken voor het conflict. In de ogen van Poetin zijn dat het Westen en de autoriteiten in Kiev. ‘In dat verband wil ik benadrukken dat het zonder de deelname van Rusland en zonder een eerlijke en verantwoordelijke dialoog met ons onmogelijk is om tot een vreedzame oplossing te komen in Oekraïne en voor de veiligheid van Europa in het algemeen’, aldus de Russische president.

‘Voorstel tot meer agressie’

De eisen van Poetin ‘druisen in tegen het gezond verstand’, reageerde raadgever Mychajlo Podoljak van het Oekraïense presidentschap op X.

‘We moeten ons ontdoen van die illusies en ophouden de “voorstellen” van Rusland, die indruisen tegen het gezond verstand, ernstig te nemen’, aldus Podoljak.

Ook Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, wuifde het voorstel weg. ‘Dit is geen vredesvoorstel, dit is een voorstel van meer agressie, meer bezetting’, reageerde Stoltenberg.

Volgens Stoltenberg toont het voorstel van Poetin dat Rusland Oekraïne wil controleren. ‘Dat is een grote schending van het internationale recht’, aldus de secretaris-generaal, na een tweedaagse vergadering van de defensieministers van de lidstaten op de Brusselse hoofdkwartier. ‘Het is niet aan Oekraïne om troepen terug te trekken uit Oekraïense gebieden’, aldus Stoltenberg, ‘Het is aan Rusland om hun troepen van bezet Oekraïens gebied te halen.’ 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content