Namibische president vraagt koning Filip om aanpassing diamantsancties

© Getty
Kamiel Vermeylen

Tijdens een bezoek van koning Filip aan Namibië haalde de Namibische president fors uit naar de G7-sancties tegen Russische diamant. ‘Wij hopen op uw steun’, zei Nangolo Mbumba aan koning Filip.

Op uitnodiging van president Nangolo Mbumba zijn koning Filip en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op bezoek in Namibië. De focus van de driedaagse staatsvisite, waar Knack bij is, ligt voornamelijk op een nauwere samenwerking rond de productie en het transport van groene waterstof. Maar tijdens een ontmoeting met de koning en de minister haalde Mbumba ook uit naar de sancties van de G7 (de industriële grootmachten Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) tegen Russische diamant.

‘Recent besloten de G7-landen om alle ruwe en bewerkte diamanten die bestemd zijn voor de G7 via Antwerpen te laten passeren’, aldus Mbumba. ‘Die beslissing is een groot risico en een bedreiging voor de Angolese, Botswaanse en Namibische economieën omdat ze de kosten doen stijgen en de vrijheid van handel beperken. Uwe Majesteit, we hopen op uw steun en op het begrip van België.’

Integriteitscertificaat

Wat is er aan de hand? In december, tegen de achtergrond van de grootschalige Russische inval in Oekraïne, kwam de G7 overeen om de invoer van Russische diamant te verbieden. Sinds januari is de directe invoer niet meer toegelaten, in maart kwam er ook een verbod op de indirecte invoer. Om achterpoortjes te vermijden treedt er in september een controlemechanisme in werking dat op basis van karaat, kleur, slijpmethode en helderheid nagaat waar diamanten precies uit de grond werden gehaald of werden bewerkt.

Komen er eindelijk Europese sancties tegen Russische diamant?

Als wereldwijde diamantdraaischijf zaten de Antwerpse diamantsector en de Belgische regering mee aan de knoppen toen dat controlemechanisme de voorbije maanden werd uitgewerkt. Het resultaat: wie diamanten wil exporteren naar de G7-landen, die goed zijn voor ongeveer 70 procent van de wereldwijde vraag naar diamant, móét haast via Antwerpen passeren om een integriteitscertificaat te krijgen.

De Beers

Dat is niet naar de zin van Rusland, maar evenmin van diamantreus De Beers, die de handen vrij wil hebben. Ook Namibië, Angola en Botswana, waar het Zuid-Afrikaans-Britse De Beers erg actief is, zijn niet bepaald ingenomen met de manier waarop de G7 het systeem heeft uitgewerkt – de diamantsector weegt zwaar door in hun bbp. Enkele weken geleden stuurden de drie landen daarom al een brief naar de G7 met de vraag om het traceermechanisme te herbekijken.

In België bestaat er een zeker onbegrip voor de argumenten van Namibië en co. Afrikaanse landen mogen namelijk zelf aan certificering doen zolang die aan de G7-normen voldoet, en pakweg Botswaanse diamanten zijn nog altijd welkom in de G7-landen, zelfs als die door Russische bedrijven uit de grond werden gehaald of worden bewerkt.

In september vorig jaar, tijdens een ontmoeting in New York, sprak premier Alexander De Croo (Open VLD) nog met de presidenten van de drie landen over de kwestie. In de hoop dat het traceersysteem de eindmeet niet zou halen, toonden de drie zich niet enthousiast om samen te werken. Bovendien, zo luidt het argument, zorgt een G7-certificaat er net voor dat de diamanten meer waard worden.

Partner Content