Frans premier Gabriel Attal is enige kandidaat fractievoorzitterschap partij Macron

Gabriel Attal, de nieuwe minister van Onderwijs. © Reuters

Aftredend Frans premier Gabriel Attal is de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap in het Franse parlement voor Renaissance, de partij van president Emmanuel Macron. Hij krijgt de steun van de vorige fractieleider.

Attal was een van de boegbeelden in de verkiezingscampagne voor zijn partij. Bij het verstrijken van de deadline om 12 uur op vrijdag was hij de enige kandidaat om de fractie te leiden. Ensemble, de coalitie waarvan Renaissance de grootste partij is, verloor bij de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni 76 zetels.

Eerder op vrijdag kondigde Sylvain Maillard de kandidatuur van Attal al aan op televisiezender France 2. Maillard was tot 9 juni fractievoorzitter. President Macron ontbond toen onverwacht het parlement.

Op vrijdag om 12 uur bezocht Attal het Elysée voor een ontmoeting met Emmanuel Macron en de belangrijkste leiders van Renaissance, waaronder aftredend minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

Darmanin werd ook genoemd als kandidaat-fractievoorzitter, maar doet uiteindelijk geen gooi naar de functie. Dat doet hij volgens Maillard ‘in een poging tot eenheid’. Mogelijk stelt Darmanin zich wel kandidaat voor het voorzitterschap van de partij zelf.

Partner Content