Britse regering zal duizenden gevangenen vervroegd vrijlaten wegens plaatsgebrek in gevangenissen

Minister van Justitie Shabana Mahmood. © Reuters

De nieuwe Britse regering heeft vrijdag aangekondigd dat ze duizenden gevangenen vervroegd zal vrijlaten om de druk te verlichten op de gevangenissen.

Amper een week nadat Labour aan de macht is gekomen, zien de politici van de centrumlinkse partij zich genoodzaakt iets te doen aan het dreigende plaatsgebrek in de gevangenissen.

Sinds begin 2023 zitten de gevangenissen vaak voor 99 procent vol en op 7 juli waren maar een 700-tal plaatsen vrij voor mannelijke gedetineerden, op een totaal van ongeveer 84.000. ‘Onze gevangenissen staan op de rand van de afgrond’, zei de nieuwe minister van Justitie, Shabana Mahmood. ‘Als we nu niet handelen, dreigt het strafrechtsysteem in te storten’, voegde ze eraan toe vanuit de gevangenis HMP Five Wells in het midden van Engeland.

Volgens de regering zijn er ‘over enkele weken’ mogelijk geen plaatsen meer beschikbaar.  Gedetineerden die onder gerechtelijk toezicht kunnen vrijkomen nadat ze de helft van hun straf hebben uitgezeten, zullen dat in de toekomst kunnen doen nadat ze 40 procent van hun straf hebben voltooid. Mensen die tot meer dan vier jaar cel veroordeeld zijn en seksuele delinquenten komen niet aanmerking. 

De nieuwe maatregelen treden pas in september in werking om aan de penitentiaire diensten de tijd te geven de vervroegde vrijlatingen te organiseren.  Premier Keir Starmer gaf de vorige conservatieve regeringen de schuld van de situatie. ‘We wisten dat er een probleem zou zijn, maar het is erger dan we dachten’, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content