EU wil antiterreurverbond met moslimlanden
De Europese Unie heeft opgeroepen tot een antiterreurverbond met moslimlanden om de samenwerking en gegevensuitwisseling te versterken in de nasleep van de dodelijke aanslagen in Parijs en de verijdelde aanslag in België.
Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwamen in Brussel samen voor overleg over een mogelijk verbond -inclusief moslimlanden – tegen de groeiende dreiging van islamistische militanten. Dat nu in Europa hoge waakzaamheid heerst sinds de aanslagen in Parijs en de antiterreuracties in België.
‘Alliantie en dialoog nodig’
De belangrijkste vraag voor de 28 lidstaten was hoe verhinderd kan worden dat buitenlandse strijders geradicaliseerd en getraind terugkeren van het strijdtoneel in Syrië en Irak. De hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, Federica Mogherini, zei dat overlegd zou worden ‘hoe terrorisme niet enkel in Europa, maar in andere delen van de wereld kan worden tegengegaan’, zo citeert Agence France-Presse. ‘We moeten meer informatie delen, meer samenwerken.’
Ook de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi, woonde de vergadering bij. Daarop zei Mogherini dat met hem besproken zou worden ‘hoe de samenwerking met onze partners verbeterd kan worden’. ‘We hebben een alliantie, dialoog nodig’, voegde ze eraan toe.
‘Uitwisselen informatie is sleutel tot succes’
De bijeenkomst van de Europese ministers was een voorbereiding op een EU-top over terrorisme 12 februari. Tijdens de vergadering werd door een aantal ministers, zo meldt Associated Press, het belang van samenwerking met moslimlanden – in plaats van de schuld voor het probleem bij hen te leggen – benadrukt. ‘De moslimlanden hebben het hardst geleden onder de terreur en zij zullen in de frontlinie blijven’, verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond. ‘We moeten nauw met hen samenwerken om zowel die landen en de landen van de EU te beschermen.’
Belgisch minister Didier Reynders (MR) beweerde dat de raid tegen een terroristische cel in ons land aantoonde dat ‘het delen van informatie de sleutel tot succes’ is, aldus AP. ‘We moeten gegevens uitwisselen in Europa en daarbuiten om echt te volgen wat er gebeurt en acties op ons grondgebied te voorkomen’, zei hij.
Ondertussen zijn Belgische autoriteiten nog steeds op zoek naar Abdelhamid Abaaoud: het vermoedelijke brein achter de cel die aanslagen plande tegen politie in ons land. Een gearresteerde verdachte ‘mogelijk gelinkt aan de feiten’ in Athene zou uitgeleverd worden aan België, zo bericht AFP.
‘Conflicten Syrië en Irak beëindigen
Tijdens de vergadering meenden veel ministers volgens Associated Press dat een snelle oplossing voor het probleem van buitenlandse strijders ‘onwaarschijnlijk’ is, en dat het echte antwoord gevonden kan worden in het ‘beëindigen van de conflicten in Syrië en Irak’.
‘Dat is wat op de lange termijn stabiliteit en veiligheid in de regio zal brengen’, zei Zweeds buitenlandminister Margot Wallström volgens AP. ‘Ook de oorzaken van terrorisme en radicalisering moeten worden aangepakt.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier