EU treft sancties tegen vier Israëlische kolonisten en twee groepen

Israëlische veiligheidsmacht aan een nederzetting van kolonisten. 2022. © Getty

De landen van de Europese Unie hebben een akkoord gevonden over het opleggen van sancties aan radicale Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, die verantwoordelijk worden geacht voor geweld tegen Palestijnen.

Via een schriftelijke procedure zijn de lidstaten de sancties overeengekomen, zo bevestigt de Raad van de EU vrijdagmiddag. Met de sancties wil Europa het signaal geven dat de acties van de gewelddadige kolonisten een obstakel zijn om een duurzame vredesoplossing te vinden voor het conflict in het Midden-Oosten.

Europese sancties tegen Israëlische kolonisten liggen al langer op tafel, maar tot vorige maand lag Hongarije dwars. Het land geldt als de meest pro-Israëlische van de 27 lidstaten. Boedapest bond pas in nadat beslist was dat ook gewapende islamitische groepen gesanctioneerd zouden worden. Op 12 april werden daarom reeds sancties getroffen tegen drie groeperingen die banden hebben met de extremistische Palestijnse organisatie Hamas en aldus betrokken geweest zouden zijn bij de terreuraanslag tegen Israël van 7 oktober 2023. Het ging om de Nukhba – een speciale militaire eenheid binnen Hamas -, de al-Qassam Brigades – de militaire vleugel van Hamas – en de al-Quds Brigades – de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad.

Nu zijn dus ook de sancties tegen de Israëlische kolonisten afgeklopt. Europa volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten, die eerder al maatregelen troffen tegen extremistische Israëlische kolonisten. De Europese sancties worden opgelegd aan de hand van het mechanisme waarover de Unie beschikt om maatregelen te treffen tegen wie ernstige mensenrechtenschendingen begaat – waar ook ter wereld. De zogenaamde beperkende maatregelen betekenen dat de voor de geviseerde personen en entiteiten een bevriezing van hun tegoeden in Europa wordt ingesteld en, in het geval van de natuurlijke personen, een reisverbod naar de EU. Tevens mogen Europese burgers en bedrijven de personen op de sanctielijst geen financiering aanbieden.

De namen van de gesanctioneerden zijn vrijdagmiddag in het officiële Publicatieblad van de EU verschenen. Het gaat om vier personen en twee entiteiten. De radicaal-rechtse supremacistische groep Lehava wordt bestraft, net als de radicale jongerenbeweging Hilltop Youth. Twee leiders van Hilltop, Meir Ettinger en Elisha Yered, worden gesanctioneerd omdat ze betrokken zijn bij dodelijke aanvallen tegen Palestijnen in 2015 en 2023, luidt het in een persbericht van de Raad. De twee overige personen zijn Neria Ben Pazi en Yinon Levi. De eerste wordt ervan beschuldigd al meermaals Palestijnen te hebben aangevallen, de tweede zou verschillende keren geweld hebben gepleegd tegen dorpen in de omgeving van zijn illegale boerderij.

De sancties die nu genomen zijn, zouden ervoor moeten zorgen dat het Israëlische gerecht in de toekomst ernstigere pogingen onderneemt om het geweld van kolonisten tegen Palestijnse dorpen en olijfgaarden te vervolgen. De Europese Unie heeft het kolonistengeweld al herhaaldelijk veroordeeld, maar sancties bleven tot nu uit. Het nieuwe besluit moet daarom gezien worden als een koerswijziging van de EU ten aanzien van Israël, al is het effect van de maatregelen op de betrokken personen en entiteiten veeleer beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content