Erdogan blijft Duitsland provoceren en beschuldigt Merkel persoonlijk van nazipraktijken
De spanningen tussen Turkije en Duitsland blijven oplopen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt nu ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zelf van ‘nazipraktijken’. Eerder had hij de Duitse houding tegenover Turkije in het algemeen ook al vergeleken met het nazisme.
Een nieuwe dag, een nieuwe confrontatie tussen Turks president Recep Tayyip Erdogan en een ander Europees staatshoofd. Vooral Nederland en Duitsland moeten het de afgelopen weken ontgelden, maar ook op ons land was de kritiek uit Turkije niet mals. De aanleiding: het nakende referendum over een Turkse grondwetswijziging. Als die erdoor komt, zou Erdogan zijn macht over het land aanzienlijk versterken – en dat terwijl hij sinds de couppoging van deze zomer al met bijzonder harde hand regeert, zo klinkt de kritiek uit Europa.
Om steun te krijgen bij de stemgerechtigde Turken in Europa wil Erdogan zijn ministers in het buitenland campagne laten voeren. Dat stuitte op hevige kritiek – in ons land pleitte N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover (N-VA) bijvoorbeeld op een verbod op politieke campagnes van buitenlandse politici zonder toestemming van de overheid. In Nederland was het premier Mark Rutte die flink van leer trok tegen de plannen van Erdogan, en ook in Duitsland waren de Turkse politici niet zonder meer welkom.
Lees de opinie van Peter De Roover (N-VA): ‘Straf dat in België bijeenkomsten worden georganiseerd om het Ottomaanse Rijk 2.0 in te voeren’
Precies daarom had Erdogan Duitsland en Nederland eerder al vergeleken met het nazisme, uitspraken die de Belgische Buitenlandminister Didier Reynders (MR) al als ’totaal onaanvaardbaar’ karakeriseerde. Dat in Frankfurt een groep Koerden wel toelating kreeg voor een betoging die ‘democratie in Turkije’ en ‘vrijheid voor Koerdistan’ eiste, gooide vanzelfsprekend nog wat meer olie op het vuur. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de dubbele moraal van Duitsland en ‘veroordeelde het onoprechte gedrag’.
Erdogan zelf sprak vandaag ook klare taal: ‘Je neemt je toevlucht tot nazipraktijken’, wierp hij Duits bondskanselier Angela Merkel voor de voeten tijdens een toespraak die op de Turkse televisie uitgezonden werd. ‘Tegen wie? Tegen mijn Turkse broeders in Duitsland en hun ministers.’
Intussen botsten Berlijn en Ankara ook frontaal over de betrokkenheid van de Turkse prediker Fethullah Gülen bij de poging tot staatsgreep van deze zomer. Volgens Erdogan zit Gülen – vroeger een vertrouweling maar tegenwoordig zijn grootste en meest invloedrijke politieke tegenstander – achter de couppoging, maar de baas van de Duitse inlichtingendiensten zei dit weekend dat daar geen sprake van was. Turkije ‘heeft op verschillende niveaus geprobeerd ons te overtuigen, maar tot dusver is het hen niet gelukt,’ klonk het.
Turkije reageerde vandaag laconiek op die verklaringen. Die zouden volgens Erdogan enkel maar bewijzen dat Duitsland Gülen steunt.