In beeld: Vulkaanminnaars op IJsland
IJsland telt meer dan dertig actieve vulkanen en maakte in 2004 voor het laatst een uitbarsting mee. Maar de vulkaan onder de Eyjafjallajokullgletsjer had al bijna 200 jaar geen teken van leven meer gegeven.
Tot op zaterdag 20 maart 2010. Toen werd de vulkaan plots wakker en moest het dunbevolkte gebied op 160 kilometer van de IJslandse hoofdstad Reykjavik halsoverkop geëvacueerd worden.
De basalten vulkaan is een soort dat lange rustperiodes kent. Dat komt omdat ze weinig aanvoer van magma krijgt vanuit de aardkost. Een uitbarsting is niet echt gevaarlijk omdat zulke vulkanen vloeibare lava spuwen en niet veel gas bevatten.
Geen intense ontploffingen bij deze vulkaan maar wel een mooie lavafontein. En die lokt honderden toeristen naar de gletsjer.
Het enige gevaar is dat de lava het ijs van de gletsjer doet smelten waardoor modderstromen kunnen ontstaan.
IJslandse vulkanologen vrezen ook dat de uitbarsting de nabijgelegen vulkaan Katla kan wekken en die is veel krachtiger.
Gelukkig heeft het land een goed systeem om de vulkanen te monitoren. Zo was de uitbarsting van deze vulkaan tot op enkele dagen na nauwkeurig voorspeld via veranderingen in de seismische activiteit en in de flanken van de vulkaan.
De uitbarstingen van basalten vulkanen duren meestal enkele weken of zelfs maanden. Organisatoren van speciale vulkanenexcursies zullen dus nog even toeristen kunnen lokken naar dit staaltje natuurkracht.
Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo is er een vulkaan in Mexico waarvan de uitbarsting negen jaar heeft geduurd. In Hawaï is er nog een actief die al twintig jaar aan de gang is.
Ongeveer drie weken na de eerste uitbarsting moeten opnieuw 800 mensen geëvacueerd worden nadat de vulkaan opnieuw dreigt uit te barsten.
De woordvoerder van de lokale politie meldt op woensdag 14 april dat er verschillenden meldingen binnenkwamen van plaatsen waar de aarde zou trillen.
Waarom de IJslandse vulkaan net nu wakker is geworden, blijft voorlopig een raadsel. Zeker is wel dat de toeristische industrie op het eiland er haar voordeel mee doet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier