Een vrouw als president, ook in Moldavië lusten ze er geen pap van
De Moldaviërs trokken op zondag 13 november 2016 naar de stembus om een president te kiezen. De strijd ging tussen een man en een vrouw. En wat blijkt? Het plafond is er uit hetzelfde stevige glas vervaardigd als in de Verenigde Staten.
Hillary Clinton is nog volop aan het bekomen van de uppercut die ze vorige week te verwerken kreeg of daar dient de volgende electorale nederlaag van een vrouw zich al aan. Het scenario klinkt stilaan vertrouwd in de oren: een bekwame vrouwelijke kandidaat neemt het op tegen een macho en wat volgt, is een regelrechte karaktermoord.
Dat ging zo. Na de eerste stemronde op 30 oktober had de pro-Russische kandidaat Igor Dodon niet voldoende stemmen behaald om meteen al verkozen te worden tot president van Moldavië. Er zou bijgevolg een tweede ronde komen op 13 november en die zou gaan tussen Dodon en Maia Sandu, een vrouw. Igor is een macho pur sang, die zijn sporen heeft verdiend in de communistische partij. Hij is een vurige supporter van Donald Trump en vindt dat progressieven uitschot zijn die de christelijke en conservatieve waarden met de voeten treden. Het zal niemand verbazen dat hij ook een vriendje is van Vladimir Poetin.
In de andere hoek: Maia Sandu. Net als Hillary Clinton beschikt zij over de betere geloofsbrieven. Ze heeft er een indrukwekkende politieke carrière op zitten, ze is hoogopgeleid en heeft onder meer een diploma public administration van de Harvard Kennedy School op zak.
Jongens onder elkaar
Toen vaststond dat er een tweede stemronde zou komen, zag het ernaar uit dat Donald Trump aan de overkant van de oceaan in het zand zou bijten. Een zege van Hillary Clinton zou Sandu zeker wind in de zeilen geven. Als ze het slim speelde, maakte ze zowaar een kans.
De conservatieve krachten in Moldavië begonnen zich wat ongemakkelijk te voelen. Dodon was torenhoge favoriet, maar ze konden geen risico’s nemen. Het is ook in Moldavië not done om iemand af te serveren vanwege zijn geslacht, maar Sandu had een andere zwakke plek die ze wél konden uitbuiten. Dat bleek haar burgerlijke staat te zijn. Sandu had namelijk nooit de tijd genomen om een echtgenoot te zoeken, laat staan om kinderen op de wereld te zetten. Ongehoord.
Eerst haalde de aftredende president Vladimir Voronin het zware geschut boven: ‘Wie voor Sandu stemt, begaat een grove vergissing. Ze is niet getrouwd en daarmee verraadt ze de familiale waarden van onze samenleving. Ze maakt ons land te schande. Onze natie wordt uitgelachen vanwege deze zondige vrouw.’ Qua karaktermoord kan dat tellen. Niet dat Voronin zo hoog opliep met Sandu’s tegenstander: ‘Hij is een rasechte klootzak, maar hij is onze klootzak.’ We zagen het ook al in de Verenigde Staten: onderschat de loyauteit niet van jongens onder elkaar.
Geen respect voor christelijke waarden
Daarna was het de beurt aan de religieuze leiders, met bisschop Marchel van de Moldavische orthodoxe kerk op kop, om haar onderuit te halen: ‘Haar houding tegenover de christelijke morele waarden staat in schril contrast met de principes die wij als normaal beschouwen.’ Mogelijk verwees hij daarmee impliciet naar het boek Sex Life, dat zij als minister van Onderwijs op de Moldavische jeugd had losgelaten. Dat was een educatieve publicatie, maar de lokale clerus had het niet zo begrepen op de ‘gore’ foto’s in het boek.
‘Hij is een rasechte klootzak, maar hij is onze klootzak’
Vladimir Voronin, aftredend president van Moldavië, over zijn opvolger Igor Dodon
Sandu beet terug. ‘Ik heb nooit geweten dat het een schande is om een ongetrouwde vrouw te zijn. Misschien is mijn grootste zonde wel dat ik een vrouw ben tout court.’
Wellicht sloeg ze daarmee de nagel op de kop, maar het was niet haar slimste zet. Als je het als vrouw ver wilt schoppen in de politiek kun je het maar beter geheimhouden dat je een vrouw bent. Halfweg de campagne in Moldavië mochten de Amerikanen hun stem uitbrengen. Het is moeilijk in te schatten welke impact die uitslag had op het resultaat in Moldavië, maar dat het momentum weg was voor Sandu staat als een paal boven water.
De rest is geschiedenis. De stemmen werden geteld en de ‘klootzak’ heeft het gehaald van de vrouw. Ook in Moldavië wordt het allicht enkele jaren wachten om te zien of er schade is toegebracht aan het plafond, dan wel of het steviger is dan ooit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier