Deze drug maakt strijders in Syrië ‘onoverwinnelijk’
‘Beter dan cocaïne, dankzij deze pillen kan je dagenlang doorgaan.’ In Syrië slikken heel wat strijders Captagon waardoor ze in een roes terechtkomen, die oorlog voeren ‘eenvoudiger’ maakt.
Het is verslavend en ontzettend schadelijk voor de gezondheid, toch zijn Captagon-pillen erg populair bij strijders in Syrië. ‘Dankzij de pillen kan je dagenlang doorgaan, beter dan cocaïne’, zeggen gebruikers. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.
Volgens Radwan Mortada speelt de drugs een grote rol in de Syrische oorlog. De documentairemaker bracht de drugstrafiek (geëxporteerd uit Libanon) in beeld. Mortada zegt dat het vooral oppositiegroepen zijn die het middeltje gebruiken. ‘Voor de jihadisten, die de strikte sharia naleven, is het verboden. Al zijn er ongetwijfeld IS-strijders die deze regel aan hun laars lappen. ‘
Voorts verdient IS via illegale drugstrafiek veel geld aan Captagon. De productie ervan is namelijk erg goedkoop, waardoor de verkoop al vlug winst oplevert.
Doet honger en dorst vergeten
Captagon geeft de gebruikers een euforisch gevoel, waardoor ze dagenlang wakker kunnen blijven en roekeloos hun vijand kunnen doden. ‘Slapen of zelfs je ogen even sluiten, wordt onmogelijk na gebruik’, vertelt een Libanese gebruiker aan BBC. ‘Het gaf een zeer aangenaam gevoel, alsof de wereld aan mijn voeten lag’, voegt een andere gebruiker toe. ‘Onoverwinnelijk, voelde ik me. Alle angst verdween’, getuigt een derde man.
Voor NOS-correspondent Sander van Hoor is het ergens logisch dat de strijders naar zulke middelen grijpen. ‘Houd dat maar eens vol zo’n oorlog. Eten en drinken, is vaak niet of in kleine hoeveelheden aanwezig. En Captagon doet net honger en dorst vergeten.’
Nochtans waarschuwen dokters voor de gevaarlijke neveneffecten zoals psychoses en hersenschade.
Gruweldaden onder invloed
Captagon is een pepmiddel op basis van fenetylline. Dit opwekkend middeltje, kan deels verklaren waarom terroristen, schijnbaar emotieloos, gruweldaden kunnen plegen. In het lichaam van de terrorist, die in juni 38 mensen doodde op het strand van het Tunesische Sousse, werden sporen van Captagon teruggevonden.
In het verleden was Captagon – voor rilatine bestond – ook in ons land populair onder studenten tijdens de examenperiode. (AVE)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier