Deze Algerijnse vrouwelijke ‘imams’ binden de strijd aan met radicalisering

© AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Honderden vrouwelijke religieuze gidsen strijden in Algerije tegen islamitische radicalisering. Hun bedoeling is andere vrouwen te behoeden voor valse predikers die radicale vormen van de islam promoten.

In Algerije strijden honderden vrouwelijke ‘imams’ of religieuze gidsen tegen islamitische radicalisering. Dat doen ze al sinds de burgeroorlog het land in de jaren ’90 verscheurde, maar vandaag hebben ze meer werk dan ooit tevoren. Dat bericht persagentschap Agence France-Presse.

Opmars Islamitische Staat

Hun doel is vrouwen behoeden voor valse predikers die radicale vormen van het geloof promoten. Geen eenvoudige taak gezien de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië, Irak en nu ook in het nabijgelegen Libië. Bovendien kent Algerije een toenemende invloed van aan al-Qaeda gelinkte militanten: zo zijn er in de grenszone met Tunesië geregeld incidenten.

Een vrouwelijke spirituele gids voor moslims is ook wel bekend als een ‘murshidat’. Zij moet de positieve boodschap van de islam verspreiden, net als een boodschap van tolerantie en ze moet die mensen helpen die van het juiste pad zijn afgedwaald.

‘Moord is een hoofdzonde. Dus hoe kunnen mensen dan onschuldigen vermoorden in de naam van de islam?’, vraagt Fatma Zohra zich tegenover AFP af. De vrouw is een van de 300 murshidats die door het ministerie van Religieuze Zaken aangesteld zijn. Ze heeft volgens het persagentschap een diploma in de islam en kent de Koran uit het hoofd.

De murshidats van Algerije passen vaardigheden uit de psychologie en sociologie toe, werken in moskeeën, jeugdcentra, gevangenissen, ziekenhuizen en scholen. Ze mogen echter geen gebedsdiensten leiden, een taak weggelegd voor imams – dus enkel mannen.

‘Radicalisering neemt veel vormen aan’

De eerste murshidat werd in 1993 aangesteld. Aanvankelijk kwamen enkel huisvrouwen hulp zoeken, later vervoegden studentes en professionelen de groep. Zohra was zelf nog studente toen ze besloot zich te verdiepen in de islam. De burgeroorlog in de jaren ’90 – uitgebroken nadat de eerste democratische stembusgang in 1991 geannuleerd werd – kostte aan minstens 200.000 mensen het leven. ‘Algerijnen vermoordden Algerijnen in de naam van de islam’, herinnert ze zich luidens AFP.

Een andere murshidat die enkel haar voornaam – Samia – aan het persagentschap gaf, meent dat het volk ook nu nog alert moet zijn. ‘Ook al heeft slechts een klein aantal Algerijnen zich bij IS gevoegd, waakzaamheid is nodig omdat radicalisering veel verschillende vormen kan aannemen’, legt ze uit.

‘Pseudo-imams die niets kennen van de Koran proberen mensen te indoctrineren via televisieprogramma’s en het internet. Vooral jongeren moeten gecontroleerd worden, omdat ze beïnvloedbaar zijn en zich gemakkelijk laten meeslepen.’ Samia werkt al vijftien jaar in een regio waar jongens en meisjes steeds meer radicaliseren. ‘Hun moeders vertrouwen in ons en geloven dat we samen en met de hulp van anderen de jongeren kunnen deradicaliseren.’

Tegen AFP vertelt Samia dat zij en vele andere murshidats trots zijn hun steentje te kunnen bijdragen door te voorkomen dat jongeren in de ban raken van radicale islamisten. ‘Dat is de grootste voldoening die we uit ons werk halen’, besluit een spirituele gids.

Met aangepaste propaganda tracht IS niet enkel mannelijke strijders, maar ook vrouwen naar het kalifaat te lokken. Recent trokken nog drie meisjes uit Groot-Brittannië naar Syrië, en ook uit Vilvoorde hebben enkele tienermeisjes een poging ondernomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content