Democratische kandidaten

Joe Biden. © Belga
Rudi Rotthier

Een volle lijst met alle kandidaten zou pagina’s vullen. Per staat belanden, een beetje naar Brits model, talloze soms excentrieke kandidaten op de kieslijsten.

Maar als nationale kandidaten zijn er aan Democratische kant drie. Het feit dat de uittredende president kandidaat is, maakte potentiële prominente tegenkandidaten schuw.

Joe Biden (81) is de uittredende president en wil herkozen worden voor een tweede termijn.

In 2020 werd hij de oudste persoon die tot VS-president werd verkozen, en noemde hij zichzelf een overgangskandidaat. Dit keer speelt de leeftijd nog meer in de hoofden van kiezers. Bij het einde van zijn gebeurlijke tweede ambtstermijn zal Biden 86 jaar zijn. Statistisch gesproken heeft iemand van 81-82 jaar een behoorlijke kans om de komende vier jaar te sterven. NerdWallet schat die kans op 31 procent.

Dat gegeven, de sterfelijkheid van een nu 81-jarige president, baart een meerderheid van kiezers zorgen. Het helpt niet dat Biden ook oud lijkt. Hij stapt moeilijk, zijn stem komt vaak niet boven fluistervolume uit, hij verhakkelt bij momenten zinnen en gedachten.

Biden is bij uitstek een establishmentfiguur en carrièrepoliticus. Hij werd in 1973 – op zijn 31ste- senator namens de staat Delaware. Hij bleef tot 2009 in de Senaat zetelen. In 1988 en 2008 probeerde hij al vergeefs president te worden. Hij werd in 2009 Barack Obama’s vicepresident, met bijzondere kennis over buitenlandse aangelegenheden, die hij in zijn vele jaren in de Senaat had vergaard.

Biden kon in zijn eerste ambtsperiode enkele grote investeringspakketten door het parlement goedgekeurd krijgen, rond infrastructuur en vergroening van de economie. Maar de gammele toestand van de economie, de inflatie, de migratiecrisis aan de grens met Mexico en andere buitenlandse problemen (chaotische terugtrekking uit Afghanistan, steun aan Oekraïne en Israël in oorlogen die in zijn ambtstermijn losbarstten) maakten dat zijn eerdere suggestie – dat de ‘volwassenen’ het zouden overnemen na de woelige Trumpjaren – niet helemaal klopten. Biden zal zo goed als zeker de Democratische nominatie binnenhalen, maar in de strijd voor het presidentschap kampt hij met een historisch lage populariteit, en met tegenwind in de eigen partij. Met name jongeren en moslims, zwarte mannen en latino’s zijn minder geneigd dit keer hun stem aan Biden te geven. Ook proberen Republikeinen, vooralsnog zonder enig succes, aan te tonen dat de president zich verrijkt heeft, of toch betrokken was, bij de louche transacties van zijn zoon Hunter.

Dean Phillips (55) was in de primary van New Hampshire de enige tegenkandidaat van Biden die behoorlijk scoorde.

Zijn boodschap is: Biden zal niet verkozen worden, het is tijd voor een nieuwe generatie.

Phillips zetelt sinds 2019 in het Huis van Afgevaardigden. Hij werd verkozen in Minnesota. Elders is hij een nobele onbekende, maar hij vond geldschieters die zijn campagne in staat stelden tv-advertenties te betalen in New Hampshire.

Inhoudelijk wijkt hij niet echt af van wat Biden voorstelt of realiseert. Zoals Biden is hij eerder een centrumfiguur binnen de partij. Er is een uitzondering: hij bepleit een nationale ziekteverzekering die gezondheidszorg betaalbaar moet maken.

Marianne Williamson (71) is schrijfster van zelfhulpboeken, spiritueel adviseur. Die achtergrond van spiritualiteit, yoga, therapie, new age, werk rond aids, is niet evident voor een presidentskandidaat en leidde in New Hampshire tot 4 procent van de stemmen. In South Carolina behaalde ze 2,1 procent (wat daar beter was dan wat Phillips vermocht).

Williamson, die ook in 2020 al een gooi deed naar het presidentschap, behoort duidelijk tot de linkervleugel van de partij. Ze is anti-oorlog, voor een verhoging van het minimumloon, veralgemeende ziekteverzekering, gratis onderwijs, gratis kinderopvang etc.

Ontdek het recentste nieuws van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024.

Partner Content