De Palestijnse dokter die Joodse levens redt
Dokters Ahmed Eid (moslim) en Elchanan Fried (jood) behandelen zij aan zij slachtoffers in Jeruzalem. ‘Terrorist of slachtoffer, iedereen krijgt eenzelfde behandeling.’
‘Dit is geen goednieuwsverhaal, dit is het triestige relaas over een plaats waar Joden en Palestijnen samenkomen om de gebroken lichamen van daders en slachtoffers te helen.’ Zo start de Washington Post zijn verhaal over twee bijzondere dokters die bekend staan in het ziekenhuis als ‘Bert en Ernie’.
De moslim Ahmed Eid (65) komt uit Galilee, een dorpje niet ver van Dabburiya. De 41-jarige Elchanan Fried 41 is een jood afkomstig Petah Tikva. Tegenwoordig wonen ze allebei in West-Jeruzalem.
De afgelopen maand hebben beide mannen zij aan zij zowel Palestijnen als Israëli’s behandeld. Door het toenemende geweld in het gebied, loopt het aantal slachtoffers snel op. Onder meer op 12 oktober werden de dokters geconfronteerd met een 13-jarige Joodse jongen die was neergestoken door twee Palestijnse neefjes.
‘De jongen was er erg slecht aan toe’, vertelt Eid. ‘Meer dood dan levend’, voegt Fried toe. Het duo werd bijgestaan door een anesthesist uit de Westelijke Jordaanoever. Voorts assisteerden christelijke, ultraorthodoxe joodse en seculiere dokters en verpleegsters.
Medische prioriteit
Toen de patiënt gestabiliseerd was, trok Eid naar de wachtkamer om de vader in te lichten. Ik zag onmiddellijk dat het ging om een zeer orthodoxe-jood. ‘Uw zoon leeft nog en alles komt waarschijnlijk goed’, vertelde ik hem. ‘Daarnaast vermeldde ik mijn naam en stelde ik me voor als hoofd van de afdeling. En het mopje dat ik nadien maakte, gebeurde zonder na te denken: “Het was Ahmed die je zoon neerstak, maar het is ook een Ahmed die je zoon redde”, zei ik.’
De dokters vragen zich nooit af of de patiënt slachtoffer of dader is bij een geweldpleging. ‘Terrorist of slachtoffer, ze krijgen allebei eenzelfde behandeling. We behandelen onze patiënten volgens medische prioriteit, degene die het er het ergst aan toe is, krijgt als eerste medische verzorging. Voor de buitenwereld is dat misschien moeilijk te begrijpen, maar voor ons is dat erg logisch’, vertelt Osnat Levtzion-Korach de directeur van het Hadassah- ziekenhuis.
Sovjet-Unie
Elke patiënt krijgt een gelijke behandeling. Wij maken geen onderscheid tussen slachtoffer of dader
En ongeveer gelijktijdig met deze operatie hielp enkele kilometers verder een Joodse dokter de 13-jarige Ahmed Manasra. Zijn 15-jarige neef werd doodgeschoten door een Israëlische agent, Manasra raakte gewond toen hij trachtte weg te vluchten.
De directeur van de trauma-afdeling Miklosh Bala (46) had dienst toen Manasra werd binnengebracht. Bala werd geboren in de Sovjet-Unie, maar woont al jaren in Israël. ‘Manasra werd vergezeld van veiligheidstroepen toen hij aankwam in het ziekenhuis. Al was het niet echt duidelijk wat er met hem gebeurd was. Wel zag ik onmiddellijk dat het om een kind ging’, vertelt hij. ‘Ik behandelde hem, zoals ik iedere andere patiënt zou verzorgen. Het was pas achteraf dat ik de details van het incident vernam. Manasra zelf vertelde niets. Ook op onze vragen antwoordde hij nauwelijks. Het was duidelijk dat hij erg bang was’, aldus Bala.
Leugens
Manasra werd hoofdonderwerp van een wijdverspreide video op het internet. Daarin is te zien hoe de jongen wordt aangereden door een auto, bloedend op straat ligt en de woorden ‘sterf toch’, toegeroepen krijgt door een Israëlisch soldaat.
En de ‘diplomatieke rel’ omtrent Manasra breidde zich nog uit. De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigde Israël van barbarisme en ‘het koelbloedig executeren van kinderen.’ Waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde door te verkondigen dat ‘de Palestijnen leugens verspreiden.’
‘Eerst joden verzorgen’
De Washington Post onderstreept dat het gedrag van bovengenoemde dokters niet vanzelfsprekend is. Recent nog kondigde de Magen David Adom-hulpdienst aan dat zijn medisch personeel altijd eerst Joodse kolonisten zal verzorgen.(Een aankondiging die heel wat ophef veroorzaakte.) Ook de directeur van de ZAKA-hulpdiensten liet weten dat vrijwilligers de opdracht krijgen ‘om eerst Joden te verzorgen.’
Al geeft dokter Bala toe dat het moeilijk is om zijn gevoelens te beschrijven eens hij weet dat hij een jongen behandelt, die iemand anders heeft neergestoken. ‘Al vind ik niet dat ik bekritiseerd mag worden omdat ik levens red. De vraag “Waarom red je het leven van een aanvaller?” begrijp ik simpelweg niet. Het is gewoon mijn job.’ (AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier