Bill Clinton beschuldigt Sanders-campagne van seksisme
Met een boel medestanders, gaande van echtgenoot Bill, over feministisch icoon Gloria Steinem en gewezen Buitenlandminister Madeleine Albright, doet Hillary Clinton een verwoede poging om de vrouwen van New Hampshire alsnog voor zich te winnen. Nogal wat verklaringen schoten in een verkeerd keelgat.
Het probleem voor Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, in New Hampshire waar vanavond wordt gekozen, maar ook in de rest van het land, is dat ze niet langer kan rekenen op de stemmen van (Democratische) vrouwen. De oudere vrouwen stemmen nog wel in meerderheid voor haar, maar de jongere vrouwen verdwijnen in grote drommen, en n zelfs in meerderheid, naar het Sanderskamp. Ook rond een andere “zekere” groep van Hillary, de minderheden, is Bernie Sanders een gevecht begonnen, met steeds meer verwijzingen naar problemen van zwarten en migranten.
Maar terwijl Hillary Clinton bij minderheden nog een groot overwicht behoudt, is er bij vrouwelijke kiezers een gestaag verlies genoteerd, met nu interne peilingen die tonen dat jongere vrouwen in meerderheid de kant van Sanders kiezen. Bij pro-Democratische vrouwen van om en bij 20 ondersteunt 87 procent Sanders tegen 9 procent Clinton. Het grote lokpunt van Sanders bij jonge vrouwen, die vaak een schoolschuld aan het opbouwen zijn, is zijn voorstel tot gratis hoger onderwijs.
Met door deze cijfers besloot het Clintonkamp een tegenoffensief in te zetten.
‘Waar de jongens zijn’
Het begon op vrijdag met Gloria Steinem, Hillary-supporter en boegbeeld van Amerikaans feminisme, die op tv verklaarde dat de jongere vrouwen wellicht voor Sanders kiezen “omdat de jongens bij Bernie zitten”. De mond van interviewer Bill Maher viel open: “Als ik dat zou zeggen…” Steinem verontschuldigde zich later voor haar opmerking. Zaterdag was Madeleine Albright aan de beurt. De gewezen minister van Buitenlandse Zaken (onder Bill Clinton) herhaalde wat ze vaker zegt: dat er een speciale plaats is in de hel voor vrouwen die mekaar niet helpen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Een glimlachende en applaudisserende Hillary omhelsde haar na die uitspraak, die echter bij Sanders-ondersteunende vrouwen in het verkeerde keelgat schoot en beschouwd werd als een onrechtmatige oproep tot vrouwensolidariteit, op een moment dat sociale solidariteit belangrijker was. Obama ging in 2008 spaarzaam om met ras, argumenteerde een van die vrouwen op CNN, zou Hillary niet beter spaarzaam omspringen met vrouwensolidariteit?
In meetings van Sanders zie je spandoeken die Steinem op de korrel nemen: ‘Ik ben hier niet voor de jongens’.
David Axelrod, de vroegere adviseur van Obama, vond het gedrag van de Clintoncampagne nogal onbegrijpelijk: “Ze zet 80-jarige en 60-jarige vrouwen in om 20-jarigen de les te lezen.”
‘Hypocriet en oneerlijk’
Op zondag was het aan Bill Clinton om zich met de zaak te bemoeien. Hij hekelde het ‘seksisme’ van een deel van de Sandersaanhang, die tegenstanders, vooral vrouwelijke aanhangers van Hillary, op de hielen zit en online bestookt met scheldpartijen (Sanders distantieerde zich uitdrukkelijk van de groep, die onder de naam Bernie Bros opereert, noemde hun optreden “wanstaltig” en riep hen op om op te houden met de “smeerlapperij”).
Maar breder, aldus Bill, handelen Sanders en de zijnen oneerbaar, “oneerlijk” en “hypocriet”.
“Als je een revolutie uitroept, kun je maar beter de feiten niet te ernstig nemen. En je noemt iedereen die het niet met je eens is een instrument van het establishment”.
Wat is iemand die al jaren verkozen werd in het Huis en de Senaat anders dan establishment, aldus Clinton.
Zijn ze economische plannen van aard om levens beter te maken? “Ik denk van niet”. Is Sanders’ gezondheidsplan goed voor de VS en New Hampshire?
“Ik denk van niet”, aldus Bill Clinton, “als ik in mijn tijd een dergelijk plan zou geformuleerd hebben, dan zou ik nooit verkozen geworden zijn”.
Eerder had de Hillary-campagne laten weten dat ze Sanders niet betrouwbaar acht inzake vrouwenrechten.
De campagne van de halve droom
De komst van Bill Clinton naar New Hampshire is erop gericht om de achterstand met Sanders te verkleinen (bijna 30 procent in sommige peilingen, 10 procent in andere peilingen). Maar hoewel Bill volk op de been brengt, is hij ook iemand die nog wel eens uit de bocht durft te gaan en in elk geval controverse opwekt (in 2008 opperde hij raciale elementen tijdens een campagnemeeting tegen Obama).
Volgens Politico, de politieke nieuwssite, zal Hillary na dinsdag haar team onder handen nemen, na de teleurstellende winst in Iowa, en de verwachte bolwassing in New Hampshire. De campagne zou te weinig geïnspireerd zijn, te veel op veilig spelen, en te halfslachtig en wispelturig zijn. Het is, aldus een anonieme insider, de campagne van de halve droom, niet boud genoeg om de hele droom te claimen, zoals Sanders dat wel doet.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier