Artsen zonder Grenzen: ‘West- en Centraal-Afrika worden vergeten in strijd tegen aids’
Artsen zonder Grenzen vraagt om de strijd tegen hiv en aids in West- en Centraal-Afrika drastisch op te voeren. Anders kan de internationale doelstelling om de hiv-epidemie tegen 2020 voorgoed te stoppen, niet gehaald worden. In die regio vallen volgens de organisatie 1 op 4 aids-slachtoffers.
Dat stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) in een nieuw rapport. Te weinig mensen krijgen in de regio een behandeling. AzG roept de internationale gemeenschap op snel een plan te ontwikkelen om het aantal behandelingen met aidsremmers op te schalen.
“Er is een sterke internationale focus op landen met veel hiv-patiënten, zoals de hotspots in Sub-Sahara-Afrika. Daardoor riskeert men regio’s waar nu te weinig mensen aidsremmers krijgen, over het hoofd te zien. In West- en Centraal-Afrika krijgen drie op vier mensen die aidsremmers nodig hebben er geen”, zegt Eric Goemaere, hiv-expert voor Artsen zonder Grenzen.
1 op 4 dodelijke slachtoffers
Volgens Goemaere is het “systematisch negeren van deze regio’s een tragische en strategische fout. Als het virus er zijn dodelijk werk kan doen, komt het doel om wereldwijd een einde te maken aan de aids-epidemie in het gedrang. ” Volgens AzG zijn West- en Centraal Afrika goed voor 1 op de 5 nieuwe hiv-infecties wereldwijd, 1 op de 4 aidsdoden, en de helft van alle baby’s die wereldwijd geboren worden met hiv.
“Deze dramatische cijfers zijn te wijten aan het feit dat te weinig mensen er een behandeling krijgen. Slechts 24 procent van de patiënten die aidsremmers nodig heeft, wordt bereikt.” Het rapport “Out of Focus” onderzoekt het groot tekort aan behandelingen voor 25 landen, onder meer Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Guinee.
(Belga/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier