Amnesty: ‘Weerzinwekkend dat rijke landen mensen liever buiten houden dan helpen’

Moeder en kind op het Italiaanse eiland Lampedusa, nadat ze in een gammel bootje zijn gearriveerd © REUTERS

Amnesty International, dat in zijn jaarverslag spreekt van een van de ergste vluchtelingencrises, verwijt de rijke landen dat ze hun verantwoordelijkheid onvoldoende opnemen. Van de 4 miljoen Syrische vluchtelingen leefden er eind 2014 slechts 150.000 in de EU, aldus het rapport. Men telde vorig jaar 3.400 verdronken vluchtelingen.

Precies dat gebrek aan daadkracht van de internationale gemeenschap om conflictsituaties het hoofd te bieden, draagt volgens Amnesty International in zijn jaarrapport 2014 bij tot de crisis.

Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog steeg het aantal ontheemden in de hele wereld uit boven de 50 miljoen. Tegen het einde van 2014 leefden slechts 150.000 van de ongeveer vier miljoen Syrische vluchtelingen in de Europese Unie, aldus het rapport, dat is zowat hetzelfde aantal als wat Turkije in een week ontving bij het begin van het beleg van Kobane.

“Het is weerzinwekkend om te zien hoe rijke landen hun energie en middelen investeren in het buitenhouden van mensen in plaats van het beschermen van mensenlevens”, aldus Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “De globale vluchtelingencrisis gaat enkel verergeren indien er niet onmiddellijk maatregelen getroffen worden. Leiders hebben de macht om het lijden van miljoenen mensen te verlichten door politieke en financiële middelen vrij te maken om mensen op de vlucht voor gevaar te helpen en beschermen. Dit kan onder andere door meer humanitaire hulp te leveren en de meest kwetsbare vluchtelingen te hervestigen.”

Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen
Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen© BELGA

Gevaarlijkste route

Door het gebrek aan veilige, legale wegen voor vluchtelingen en migranten naar Europa, en de vastberadenheid van de EU om de grenzen te verzegelen, probeerden ongeziene aantallen Europa te bereiken via zee. “Recordaantallen verdronken”, aldus het jaarrapport. Volgens cijfers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR verloren 3.400 vluchtelingen en migranten hun leven op de Middellandse Zee tegen het einde van het jaar, “wat het de meest gevaarlijke zeeroute voor migranten ter wereld maakt”, aldus nog Amnesty.

De organisatie hekelt nog de illegale uitwijzingen door Bulgarije, Spanje en Griekenland naar Turkije en Marokko. Daarnaast zitten de detentiecentra voor migranten – de “kerkers van Fort Europa”, zoals Amnesty ze noemt – vol of is de capaciteit zelfs overschreden. De omstandigheden daar zijn vaak “ontzettend”.

Ook de VN-Veiligheidsraad krijgt een veeg uit de pan. Die slaagt er niet in om de conflicten in Syrië, Irak, Gaza, Israël en Oekraïne het hoofd te bieden, door gevestigde belangen en politiek opportunisme. Amnesty roept de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad op af te zien van hun vetorecht wanneer er sprake is van genocide of andere wreedheden op grote schaal.

Oekraïne

Ook de crisis in Oekraïne komt ter sprake in het jaarrapport. Beide conflictpartijen zijn volgens Amnesty verantwoordelijk voor grove schendingen van de mensenrechten.

Een groot deel van de slachoffers, en er waren eind 2014 meer dan 4.000 doden geteld, stierven door willekeurig geweld, zoals het gebruik van ongeleide mortieren en raketten in burgergebieden. “We maken ons zorgen over wat 2015 brengt”, aldus Moeskops. Ook hier is de vluchtelingesntroom, met bijna een miljoen mensen, een zorgbarend en onopgelost probleem.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content