Wereld Eetbare Insectendag: “Eigenlijk zijn het nootjes met pootjes”
Op 23 oktober wordt in 17 landen voor de eerste keer de Wereld Eetbare Insectendag, kortweg WEID, georganiseerd. Hoewel het concept in België al ingeburgerd is, bestaat er anno 2015 nog steeds geen Europees wettelijk kader dat de export van insecten reguleert.
België was het eerste Europese land dat het consumeren van insecten officieel goedkeurde. Al in december 2013 stelde het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een lijst op van tien insecten zoals bepaalde sprinkhaansoorten die legaal gegeten kunnen worden. Het goedkeuren van voedingsmiddelen is namelijk een nationale aangelegenheid. Toch heeft ook de Europese Commissie hier wat in de pap te brokken. En laat dat net het probleem zijn, want anno 2015 is de Europese Commissie er nog steeds niet aan uit en blijft het eten van insecten in de grijze zone hangen. Daar wil de Belgische chef Chris Derudder iets aan doen en daarom lanceerde hij eind augustus het idee van een Werelddag voor eetbare insecten. Al snel lieten een honderdtal andere entopreneurs, chefs die investeren in deze eetbare trend, van over de hele wereld van zich horen.
Europees kader
De entomochef heeft deze dag niet zomaar gekozen want volgende week buigt de Europese Commissie zich over de legalisatie van insecten als voedingsmiddel. Momenteel is er nog geen wettelijk Europees kader, en dat zorgt volgens hem voor heel wat problemen. “De Belgische voedingsinspecteurs hebben aan een aantal entomochefs de toestemming gegeven om insecten te produceren en te verkopen aan particulieren. Maar zolang de Europese Commissie geen akkoord bereikt, kunnen wij onze producten niet op grote schaal verkopen aan supermarkten.”
De algemene regel omtrent de legalisatie van voeding lijkt simpel. Alle producten die in 1997 werden gegeten, de zogenaamde traditionele voedingsmiddelen, zijn samengevat in een lijst. Producten die na 1997 hun intrede doen, de novel foods of nieuwe voeding, moeten eerst worden onderworpen aan een uitgebreide controle door Europa. Als ze veilig zijn bevonden, dan worden ze mogelijk gelegaliseerd. “Maar dat duurt jaren en is eigenlijk helemaal niet nodig”, zegt Derudder. “Het is al lang bekend dat het eten van insecten zonder risico is. Anders zouden we dat van de Belgische voedingsinspectie toch helemaal niet mogen verkopen? Die regeling is echt een administratieve kleum.”
Nakend voedseltekort
Als de Europese Commissie volgende week beslist om het eten van insecten niet te legaliseren, betekent dat volgens Derudder voor veel investeerders een ramp. “Als je in deze branche wil investeren of een zaak wil beginnen, kan je dan niet meer verder. Ook mijn idee om op grote schaal hapjes te maken, zal niet meer mogelijk zijn.” Hij benadrukt wel dat een negatief advies geen effect zal hebben op de verkoop van insecten aan particulieren, want dat werd reeds goedgekeurd door de Belgische overheid. “Het eten van insecten zal zeker niet verdwijnen, maar je kan er als bedrijf niet meer mee uitpakken of exporteren naar andere landen”, legt Derudder uit. Om dat te voorkomen, trekt Derudder vandaag met een kleine delegatie naar de Europese Commissie om een pleidooi te houden voor het opnemen van insecten in de voedingsindustrie. “Wij hopen echt dat we daar iets in beweging kunnen krijgen met onze campagne.”
Derudder hoopt op deze dag ook de aandacht te vestigen op de nakende voedseltekorten. Die kunnen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden opgevangen door het eten van insecten in westerse landen te stimuleren. “Er zitten heel wat proteïnen en eiwitten in insecten. Als we de consument ervan kunnen overtuigen dat het helemaal niet onveilig is om bijvoorbeeld een sprinkhaan te eten, dan kan dat een groot effect hebben op de voedselproblematiek. Daarnaast is het ook gewoon beter voor het milieu”, zegt hij. En wat dan met de smaak? Of het idee dat je een worm of kever moet binnenwerken? “Proef eerst voordat je zegt dat zoiets vies is. Een echte aanrader zijn de buffalowormpjes. Dat zijn kleine larven met een nootachtige smaak. Ik noem het nootjes met pootjes. In combinatie met chocolade of karamel zijn ze echt heerlijk.” (MVM)
Zie ook: Tien insecten die best lekker zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier