Mysterie van ‘wandelende stenen’ in Death Vally is eindelijk opgelost
Amerikaanse wetenschappers zeggen de verklaring te hebben gevonden voor het mysterie van de wandelende stenen in het Death Valley National Park, in het westen van de Verenigde Staten.
Het bizarre natuurfenomeen speelt zich af in de Racetrack Playa, een zoutvlakte in het noordwesten van Death Valley. De plaats dankt zijn naam aan de losliggende stenen die er tegen elkaar lijken te racen en sporen van soms wel honderden meters lang achter achterlaten.
Theorieën
Al decennialang wordt gespeculeerd over hoe de stenen zich verplaatsen, maar de echte verklaring werd nooit gevonden. Het zal allicht niet verbazen dat heel wat theorieën het antwoord in het paranormale zoeken.
Wetenschappers van de Universiteit van Californië San Diego hebben nu eindelijk het antwoord gevonden. Onder de juiste omstandigheden – en die zijn zeldzaam – zorgen kleine laagjes ijs die door een zachte wind wordt voortgeblazen en de stenen over het droge meer duwen.
De studie werd deze week gepubliceerd in het vakblad PLOS ONE.
‘Saaiste onderzoek ooit’
Voor hun onderzoek bevestigden de onderzoekers in december 2011 gps-toestellen op 15 stenen. Ze dachten dat ze vijf à tien jaar zouden moeten wachten op beweging – een van de auteurs van het rapport vreesde voor ‘het saaiste experiment ooit’ – maar al na twee jaar was het prijs. In december 2013 stond de vlakte lichtjes onder water en begonnen de stenen te bewegen.
‘De wetenschap heeft soms wat geluk nodig,’ zegt onderzoeker Richard Norris op de website van de universiteit.
Zeldzame samenloop
Wat was er gebeurd? Een zeldzame samenloop van omstandigheden, zo bleek. Eerst vult de vlakte zich met regenwater, diep genoeg om drijvend ijs te kunnen vormen in de winter maar niet te diep zodat de rotsen niet helemaal onder water liggen.
De nachtelijke koude zorgt ervoor dat het water rond de stenen bevriest en dat zich dunne laagjes ijs vormen, dun genoeg om te kunnen verplaatsen maar toch sterk genoeg. Wanneer het ijs begint te smelten, breekt het in stukjes die door de wind worden meegenomen over de vlakte en de rotsen op hun weg voortduwen, die op hun beurt sporen achterlaten in de modder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier