Landen rond Dode Zee sluiten ecologisch pact

© REUTERS

Israël, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit hebben een ecologisch verbond gesloten dat de Dode Zee moet redden van uitdroging.

Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden hebben een akkoord gesloten over de Dode Zee. Om de zee voor uitdroging te behoeden zal aan de hand van een pijpleiding water worden overgepompt uit de Golf van Akaba.

Met de overeenkomst zal een 180 kilometer lange constructie van pijpleidingen worden aangelegd vanuit een ontziltingsinstallatie nabij de Golf van Akaba, een zeearm van de Rode Zee. Jaarlijks zal daarvandaan zo’n 200 miljoen kubieke meter worden overgepompt.

Een deel van het water zal worden ontzilt en vervolgens als drinkwater worden verdeeld tussen Israël, Jordanië en Palestina. De rest zal door middel van vier pijpleidingen naar de Dode Zee worden overgepompt, een binnenzee met een hoge zoutconcentratie die volgens milieuexperts tegen 2050 dreigt op te drogen.

‘Historische stap’

Bij de aankondiging van het akkoord benadrukte Israëlisch minister voor Watervoorziening Silvan Sjalom (Likoed) het economische belang van het verstrekken van goedkoop ontzilt water en het ecologisch belang van het redden van de Dode Zee. In de Israëlische krant Jediot Acharonot noemde hij de overeenkomst tussen de drie landen ‘een historische stap’.

Afgevaardigden van Israël, Jordanië en Palestina hebben het akkoord getekend gedurende een plechtigheid op het hoofdkwartier van de Wereldbank in Washington. De overeenkomst geldt als opmerkelijk op een ogenblik dat de onderhandelingen tussen Israëli’s en Palestijnen in het slop zitten. (Belga/YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content