Indonesische bosbranden verstikken de wereld
Al maandenlang omhullen bosbranden de eilanden van Indonesië in rook. Dat is elk jaar het geval, maar dit jaar zijn de branden bijzonder hardnekkig.
In Indonesië is ademhalen levensgevaarlijk geworden door de smog afkomstig van de bosbranden. Er zijn de laatste weken al 12 mensen gestorven door ademhalingsproblemen. De uiterst giftige smog teistert ook de buurlanden Singapore en Maleisië.
Oorzaak van de vele rook zijn de door plantagebezitters verboden aangestoken branden, om bosterrein te rooien voor hun gewassen. De aanhoudende droogte bevordert de branden die ook bijna een derde van de wereldwijde orang-oetanpopulatie bedreigen.
Meer dan 500 exemplaren van de mensapensoort werden volgens de Indonesische dierenbescherming met ademhalingsproblemen naar revalidatiecentra in de provincie Kalimantan (Borneo) gebracht. Enkele dieren hadden een longontsteking en worden behandeld met zuurstof en geneesmiddelen, aldus de orang-oetan-reddingsorganisatie BOS. De branden bedreigen op het Indonesische eiland Sumatra ook andere zeldzame diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de Sumatraanse olifant.
Door de bosbranden staat Indonesië momenteel in de top 5 van de meeste vervuilende landen van de wereld. Ze produceren grote hoeveelheden broeikasgassen zoals methaan en CO2. De bosbranden van 1997 in Indonesië zouden tussen de 13 en 40 procent van de wereldwijde uitstoot hebben uitgemaakt, maar volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa zouden de branden van dit jaar nog veel erger kunnen zijn als ze niet snel onder controle worden gebracht. Deze bosbranden zouden tegen de tijd dat ze gedoofd zijn meer CO2 hebben uitgestoten dan Duitsland in een heel jaar tijd. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier