Gemeenten ten westen Oostende laten overstromen om rest van kust te redden?
Door de klimaatverandering dreigt de Noordzee tegen 2100 met meer dan een meter te stijgen. Alle gemeenten ten westen van Oostende opgeven en volledig laten overstromen is een optie om de rest van de Belgische kust te beschermen.
De Noordzee dreigt door de klimaatverandering tegen 2100 meer dan een meter te stijgen. Om het kustlandschap te beschermen, moeten drastische keuzes worden gemaakt. Alle gemeenten ten westen van Oostende opgeven en volledig laten overstromen is volgens De Standaard en Het Nieuwsblad een van de opties die op tafel ligt.
De mogelijkheid om De Panne, Koksijde, Veurne, Nieuwpoort en Middelkerke onder water te laten staan is een van de vier scenario’s in de studie Metropolitaan Kustlandschap 2100. Het onderzoek is een samenwerking van het team van de Vlaamse Bouwmeester met de departementen Ruimte en Openbare Werken en de afdeling Maritieme Dienstverlening van de Vlaamse overheid. De bedoeling is om na te gaan wat er met de Belgische kust moet gebeuren om ze te beschermen tegen de zeespiegelstijging.
Joachim Declerck, architect en een van de auteurs van de studie, wijst er wel op dat dit de meest extreme variant is. ‘Bij de andere varianten worden Nieuwpoort en De Panne wel gespaard en wordt hun grondgebied versterkt met verhoogde dijken en beschermende muren’, zegt hij.
Realistisch blijven
‘Elke kustgemeente neemt volop maatregelen voor bescherming van de kust tegen de duizendjarige storm, zoals het ook wetenschappelijk is voorgesteld. Laat ons eerst die maatregelen nemen en realistisch blijven, voor we extreme scenario’s gaan overwegen’, reageert Patrick De Klerck, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg.
‘We zitten in de eindfase van de gesprekken met alle kustpartners over beschermingsmaatregelen en ook het kostenplaatje is zo goed als rond’, zegt De Klerck. ‘De maatregelen die we (zullen) nemen zijn ook onderschreven door specialisten en wetenschapslui. Laat ons eerst die werken uitvoeren voor we extreme scenario’s overwegen.’
‘We zijn anderzijds zeker niet tegen dit soort scenario. Het is goed dat er nu al wordt gedacht over alternatieven als de huidige maatregelen onvoldoende blijken. Laat ons ook afwachten wat de wetenschappelijke wereld hiervan vindt. Dat zal minstens nog enkele jaren duren”, besluit De Klerck.
Boycot
Dit kan een economische ramp zijn. Wie gaat nog willen investeren of een woning kopen aan de westkust?
Ann Vanheste (SP.A), burgemeester De Panne
‘Het lijkt op een boycot van de Westkust. Dit idee wordt zomaar gedropt en breed uitgesmeerd, maar er is duidelijk niet gedacht aan de consequenties”, zegt Ann Vanheste, burgemeester van De Panne (SP.A), kokend van woede.
‘Dit kan een economische ramp zijn. Wie gaat nog willen investeren, of een woning kopen, aan de westkust, als zo’n scenario op tafel ligt? Ik acht dit scenario onmogelijk en onbetaalbaar. En wat met de grens met Frankrijk? Het water zal daar niet plots stoppen, hoor’, aldus Vanheste.
Grond winnen op zee
West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zit momenteel in het buitenland, maar reageerde kort. Voor hem is de onderwaterzetting van de westkust niet de oplossing, wel het project van de Vlaamse Baaien. ‘Grond winnen op zee is de boodschap’, zegt de gouverneur. (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier