Energie besparen? Hier had u nog niet aan gedacht
Bij de start van de ‘OFF-ON’-campagne van Annemie Turtelboom geven wij u enkele zeer eenvoudige, soms ongewone tips die uw stroomverbruik kunnen inperken waar u zelf misschien niet meteen aan zou denken.
In het kader van het dreigend stroomtekort is de campagne “Off-On” gelanceerd, die de bevolking moet aanmoedigen om het elektriciteitsverbruik te verminderen en zo een afschakeling te vermijden. Marie-Christine Marghem, federaal minister van Energie, benadrukte dat er inderdaad een risico is op schaarste in de winter tijdens de piekuren, van 17 uur tot 20 uur. “De situatie is ernstig, maar niet hopeloos”, aldus Marghem. Naast onder meer de strategische reserve van 850 MW die door gascentrales zal verzorgd worden, mikt de overheid met de sensibiliseringscampagne op het grote publiek om zo’n afschakeling te vermijden. “Als we samen inspanningen leveren, kunnen we problemen voorkomen, zonder aan onze levenskwaliteit in te boeten”, deelde Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom mee. Zij benadrukte dat als heel veel mensen hun gedrag een kleine beetje veranderen, al heel wat bespaard kan worden.
Wij doen alvast onze duit in het zakje en geven tips die erg eenvoudig toe te passen zijn, maar waar u misschien niet meteen aan zou denken.
1. Ga vroeg slapen
Volgens een schatting zou een uur vroeger gaan slapen 20 procent meer elektriciteit besparen. Tot laat in de nacht televisiekijken vergt immers meer energie. Zet de televisie dus uit, neem desnoods een boek mee en kruip lekker vroeg onder de dekens. In Japan werd in 2010 zelfs een campagne gelanceerd die mensen aanzet om vroeger te gaan slapen en vroeger op te staan. Maar om u van sociale isolatie te behoeden, willen we u deze tip uiteraard enkel in de wintermaanden aanraden.
2. De spons in de brievenbus
De warmte ontsnapt via allerlei openingen in huis. Indien uw brievenbus in de deur zit, kan u het warmteverlies voorkomen door er een spons in te steken. Breng dan wel uw postbode op de hoogte.
3. Doe een trui aan
De meeste mensen hebben de verwarming hoger staan dan nodig. Een goede temperatuur bedraagt tussen de 18 en 21 graden Celsius. ’s Nachts mag die nog lager. Maar zorg voor een basistemperatuur van ongeveer 16 °C. Zo hebt u ’s morgens minder energie nodig om de woning weer helemaal warm te krijgen. Met elke graad dat u de verwarming lager zet, bespaart u 6 procent op uw energiefactuur.
4. Leve het deksel
Rationeel, energiezuinig koken is helemaal niet moeilijk als u een paar basisprincipes volgt. Kook bijvoorbeeld altijd met het deksel op de pot. Dat scheelt 25 procent kookenergie en bespaart extra doordat u de afzuigkap minder hoeft te gebruiken. Kookpotten met een glazen deksel zorgen er ook voor dat u het deksel niet hoeft op te tillen om te zien hoe het met het eten gesteld is. De meeste mensen gebruiken bovendien te veel water bij het koken. Dat is water én energie verspild. Experimenteer hoe het met minder kan.
5. Vries niet te diep
Diepvrieskasten hoeven geen ijsgrotten te zijn: zelfs 2 millimeter ijs leidt al tot 10 procent extra energieverbruik. De optimale temperatuur voor een koelkast is tussen de 4 en de 6 graden, voor een diepvriezer is dat -18; lager is onnodig. Vries alleen afgekoelde producten in. Producten die u vooraf in de koelkast hebt gezet, zijn gemakkelijker in te vriezen. Is uw diepvriezer maar voor de helft gevuld? Vul hem dan bij met piepschuim. Zo moet u minder lucht koelen. Diepvriesproducten ontdooien in de koelkast geeft de koelkast dan weer gratis koeling. Beide koeltoestellen verbruiken bovendien minder in een frissere ruimte dan in een warme. O, en stof de achterkant regelmatig af.
6. Was niet te warm
De tijd van de kookwas is voorbij. Met de huidige wasmiddelen krijgt u alles schoon bij 40 graden, ook met ecologische wasmiddelen, ook de allervuilste voetbalshirts. Wassen op 60 graden verbruikt bijna twee keer zoveel energie als een was op 40 graden. Een halfvolle wastrommel kost evenveel elektriciteit als een volle. Waarom zou u uw wastrommel dan niet volstoppen?
7. De douche van drie minuten
De ‘drie minuten-douche’ is bij de marine ontstaan om water te besparen op zee. Hoe werkt het? Stap in de douche en laat het water een minuut lopen. Zet het water vervolgens af en zeep u in met zeep en shampoo. Laat het water opnieuw een minuut lopen om u af te spoelen. Breng conditioner aan en herhaal.
8. De thermos, uw vriend
Een echte groene jongen vult de waterkoker enkel met de hoeveelheid water die hij nodig heeft. Wie te veel water verwarmt, kan het resterende water in een thermosfles gieten om het de rest van de dag warm te houden. Zo vermijdt u dat u de waterkoker verschillende keren per dag moet gebruiken.
9. Zet uw ramen open
Het klinkt misschien onlogisch, maar als u uw huis beter wil verwarmen, moet u de ramen open gooien om overtollig vocht af te voeren. Het kost immers minder energie om een droog huis te verwarmen. Verlucht daarom uw huis elke dag twee keer ’s morgens en ’s avonds 10 minuten. De lucht in een kamer kan op 10 minuutjes tijd helemaal ververst worden, zonder al te veel warmteverlies. De hele dag verluchten doet veel energie verliezen en levert geen gezonder binnenklimaat op.
10. Gooi de droogkast buiten
Mensen gebruiken hun droogkast uit gewoonte, maar eigenlijk is het weer vaak goed genoeg om wasgoed buiten te laten de drogen.
De website www.offon.be biedt informatie over het afschakelplan en de elektriciteitsschaarste, een stroomindicator die met een kleurcode informeert over de beschikbaarheid van elektriciteit in ons land, praktische tips om het verbruik te verminderen en campagnemateriaal zoals affiches die de burgers kunnen gebruiken om zelf anderen te informeren. De stroomindicator bestaat ook als een mobiele applicatie voor smartphones en zal getoond worden in de weerberichten op VRT, VTM, RTBF en RTL-TVI.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier