De grootste vuilnisbelt ter wereld: oceanen vullen zich met plastic
De grootste milieuramp van de moderne tijden voltrekt zich onder water. De oceanen vullen zich met dodelijk plastic afval. Ze zijn de grootste vuilnisbelt ter wereld geworden.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Elke vierkante kilometer oceaan bevat ondertussen gemiddeld 74.000 stukken plastic. Dat bleek maandagavond uit een documentaire uit 2009 die Terzake uitzond.
Tien jaar eerder al trokken onderzoekers wereldwijd aan de alarmbel. Onder meer de Algalita Marine Research Foundation toonde met wetenschappelijk onderzoek aan dat in de oceanen een vuilnisbelt van plastic drijft die twee keer zo groot is als de Verenigde Staten (zie filmpje hierboven).
Zes keer meer plastic dan plankton
“Uit ons onderzoek blijkt dat het gewicht van het plastic in de oceanen zes keer hoger ligt dan de aanwezigheid van plankton,” zegt kapitein Charles Moore van de onderzoekstichting.
Helemaal verontrustend is dat de wetenschappers op alle mogelijke plekken onderzoek deden en nergens een vierkante kilometer plasticvrije oceaan vonden.
Buik vol plastic
De plasticberg heeft desastreuze gevolgen voor het leven in de oceanen. Beelden van grote schildpadden en haaien met een maag gevuld met plastic zijn gekend. Ook watervogels sterven massaal met een buik vol plastic.
Toch is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de impact van de plastic berg op de ecosystemen onder water.
Verbod op plasticPlastic is niet meer weg te denken uit ons leven. Toch is het opvallend dat Afrikaanse landen als Congo-Brazzaville en Rwanda nu al een totaalverbod op plastic draagtassen hebben ingevoerd uit milieu-overwegingen. De Europese Unie en de Amerikaanse staat Californië zitten nog in de fase van het nadenken over een mogelijk verbod.
De grootste vuilnisbelt ter wereld wordt intussen iedere dag nog groter. (EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier