Argentijnse gletsjer breekt
Een ijsboog van de gigantische Argentijnse gletsjer Perito Moreno, in Patagonië, is zaterdag beginnen af te breken. Het gaat om een natuurfenomeen, dat duizenden toeristen lokt, en binnen twee tot drie dagen voltrokken zou zijn.
Het water begon zaterdag rond 8.40 uur (12.40 uur Belgische tijd) binnen te sijpelen in de gletsjer, zegt het nationaal park Los Glaciares in Patagonië, ongeveer 2.000 kilometer ten zuidwesten van Buenos Aires. In de loop van de dag werd het fenomeen ‘meer zichtbaar en nam het in omvang toe’.
Het water erodeert de gletsjer en als de ijsboog of -brug gesmolten is, is het hele gebeuren voorbij. Het moment van de breuk ‘is altijd spectaculair’. ‘Deze keer heeft er zich meer water opgestapeld dan de vorige drie of vier breuken’, zei Luciano Bernacchi, directeur van het Glaciarium, een museum vlakbij het nationaal park, op de zender TN. Volgens de expert gaat het om een natuurlijk fenomeen voor dit type gletsjer. De gletsjer behoudt met andere woorden zijn gemiddelde omvang, in tegenstelling tot andere die inkrimpen.
Het instorten van de gletsjer Perito Moreno, dat Unesco-werelderfgoed is, lokt gewoonlijk duizenden toeristen, ook al gebeurt het in maart, het einde van de zuidelijke zomer en het begin van herfst. Het fenomeen doet zich iedere twee tot vier jaar voor sinds 2004. De zestien jaar daarvoor was het niet meer gebeurd. De jongste keer, in 2016, gebeurde de breuk overdag en konden duizenden toeristen ze meemaken.