Venezuela kampt met nieuw tekort: borstimplantaten
Venezuela kampt wel vaker met tekorten zoals bijvoorbeeld toiletpapier. Maar het recentste tekort raakt een gevoelige snaar bij de ijdele burgers: borstimplantaten zijn een zeldzaam goed geworden op de Venezolaanse markt.
De chronische tekorten in Venezuela raken nu ook liefhebbers van borstvergrotingen. En onder de ijdele Venezolanen zijn dat er wel wat. Borstimplantaten zijn een zeldzaam product geworden en vrouwen zijn zo wanhopig dat ze met hun dokters gebruikmaken van implantaten van het verkeerde formaat of van in China ontwikkelde, minder kwaliteitsvolle producten.
Geen geld voor import
Aanvankelijk was het een eenvoudige klus om aan borstimplantaten te geraken in het land, die waren namelijk goedgekeurd door de Food and Drug Administration van de Verenigde Staten. Maar dokters menen dat de restrictieve controle op de valuta ertoe leidt dat lokale zaken geen geld hebben om de buitenlandse goederen te importeren. Op het eerste gezicht is het geen dramatisch tekort, schrijft Associated Press, maar de chirurgen vrezen dat het probleem een gevoelige snaar raakt bij de van haar uiterlijk bewuste Venezolaanse vrouw.
Politici loten borstvergrotingen
Venezuela heeft een van de hoogste cijfers in plastische chirurgie ter wereld en borstvergrotingen zijn daarbij de belangrijkste procedure. Uit data van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery blijkt dat in 2013 maar liefst 85.000 van zulke operaties werden uitgevoerd, aldus AP. Enkel de VS, Brazilië, Mexico en Duitsland – telkens met veel grotere populaties – telden meer borstvergrotingen.
Tot voor kort konden Venezolaanse vrouwen meedoen aan loterijen georganiseerd door apotheken, de werkvloer of zelfs politici die campagne voeren. Tijdens de straatprotesten tegen de overheid afgelopen lente, waren tussen de borden over voedseltekorten en devaluatie dan ook affiches tegen de stijgende prijzen van borstimplantaten te zien.
‘Obsessie met plastische chirurgie is monstrueus’
Toch kunnen de gefrustreerde vrouwen op weinig sympathie rekenen, en al zeker niet van de overheid. Het consumentisme dat plastische chirurgie kenmerkt, gaat niet goed samen met de retoriek van de socialistische revolutie. Voormalig president Hugo Chavez noemde de obsessie van het land met plastische chirurgie ‘monstrueus’ en hij vocht tegen de gewoonte om meisjes op hun vijftiende borstimplantaten cadeau te geven, zo schrijft AP.
Niet-gecontroleerde Chinese implantaten
Door het ontbreken van Amerikaanse merken op de markt, wordt de plastische chirurgie nu steeds meer gedomineerd door Chinese producten. De goederen van de belangrijkste handelspartner van Venezuela krijgen zo vaak voorrang op de import uit andere landen. Chinese producten zijn ook veel goedkoper dan de door Europese regulators goedgekeurde varianten, die vaak tot 500 euro kunnen kosten, wat overeenkomt met het jaarlijkse inkomen in Venezuela. Het Chinese equivalent zou slechts een derde daarvan kosten. Maar sommige Venezolaanse dokters weigeren de Chinese implantaten te gebruiken, omdat die niet onderworpen zijn aan willekeurige overheidsinspecties of klinische studies.
Anderen trekken zich daar minder van aan. Want hoe banaal het tekort ook lijkt, dokters moeten tegemoetkomen aan de verwachtingen van hun patiënten. Voor vrouwen die jaren gespaard hebben voor een operatie, is het ondraaglijk te horen dat er geen implantaten zijn. De stap naar een andere maat – meestal groter – of niet-gecontroleerde Chinese producten is dan snel gezet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier