Valse doventolk nu ook beschuldigd van moord
De omstreden doventolk op de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela is in het verleden beschuldigd van moord en verschillende andere misdaden.
Volgens de lokale Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNCA werd Thamsanqa Jantjie, de valse tolk die afgelopen week aan de zijde stond van de machtigste en meest beveiligde leiders ter wereld, in 2003 beschuldigd van moord, poging tot moord en kidnapping. Wat de uitspraak in die zaak was, is niet bekend. Het televisiestation vroeg het dossier over de zaak op, maar kreeg een ‘leeg dossier’ in handen.
In 1994 werd Jantjie ook al beschuldigd van verkrachting, waarvoor hij werd vrijgesproken, en diefstal, waarvoor hij in 1995 werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. In 1997 en 1998 kwamen er nog beschuldigingen van huisvredebreuk en opzettelijke schade aan andermans eigendommen bij, maar die zouden zijn ingetrokken omdat hij mentaal niet in staat zou zijn geweest om deze rechtszaken bij te wonen. Het is niet duidelijk of de man ooit tijd in de gevangenis heeft doorgebracht.
Kritiek
Thamsanqa Jantjie kreeg na de Mandela-ceremonie bakken kritiek over zich heen. Volgens de Zuid-Afrikaanse dovenorganisatie gebruikte hij de hele tijd dezelfde vier à vijf gebaren, gebruikte hij niet de bekende tekens voor Mandela en bediende hij zich niet van lichaamstaal. ‘Hij tolkte zeker niet wat de sprekers zeiden,’ zei Naomi Janse Van Vuuren, die aan de Wits University in Johannesburg gebarentaal onderwijst.
De man verdedigde zich in de Zuid-Afrikaanse krant The Star door te beweren dat hij aan schizofrenie lijdt en hallucineerde. ‘Ik kon niets doen, ik was alleen in een heel lastige situatie’, zei de man. ‘Ik probeerde mezelf te controleren en niet aan de wereld te tonen wat me overkwam. Het spijt me heel erg.’
De 34-jarige doventolk was door de Zuid-Afrikaanse regering aangesteld voor de herdenkingsplechtigheid voor de overleden anti-apartheidsheld Nelson Mandela. Hij stond naast staatshoofden als Barack Obama en Raúl Castro en vertaalde hun toespraken voor dove kijkers. De ceremonie werd wereldwijd rechtstreeks uitgezonden en door miljoenen mensen bekeken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier