Nieuwe wending in zaak van Natascha Kampusch?
Er rijzen vragen bij het onderzoek naar de ontvoering van het Oostenrijkse schoolmeisje Natascha Kampusch. Niets is wat het lijkt.
Acht jaar lang werd Natascha Kampusch vastgehouden en van haar kindertijd beroofd. Wolfgang Priklopil ontvoerde het toen 10 jaar oude schoolmeisje op 23 maart 1998 op weg naar school in Wenen in een witte bestelwagen. Acht jaar later, op een warme zomerdag in augustus in 2006, wist Natascha te ontkomen toen haar ontvoerder even was afgeleid door een telefoontje. Haar verhaal sloeg de wereld met verstomming. Natascha vertelde dat ze jarenlang werd opgesloten in een kelder onder de garage van het huis van Priklopil, waar ze geslagen, verkracht en als een slaaf behandeld werd.
Terwijl de wereld in de ban was van het verhaal van Natascha, nam haar ontvoerder zijn geheimen echter mee in zijn graf. Want amper enkele uren na de ontsnapping van het meisje, werd Priklopil onthoofd teruggevonden op een treinspoor. Zelfmoord, zo concludeerde de politie. Maar aan die doodsoorzaak wordt nu getwijfeld. Volgens bronnen in Der Spiegel zou Priklopil eerst vermoord zijn voor zijn lichaam door een trein werd overreden. Het Duitse weekblad schrijft dat luidens twee vooraanstaande lijkschouwers de dood van Priklopil door de politie ‘niet onderzocht werd volgens aanvaardbare forensische standaarden’.
Onderzoeker Franz Kröll vertelde zijn broer dat hij mogelijk ‘een groot schandaal op het spoor was’. De man werd later teruggevonden op het balkon van zijn appartement met een kogel door het hoofd.
Johann Missliwetz en Martin Grassberger menen dat de medische en gerechtelijke rapporten, waarin geconcludeerd wordt dat Priklopil zich van het leven beroofde, ‘waardeloos’ zijn. Bovendien heeft ook een voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof in Wenen, die bij het onderzoek betrokken was, ‘ernstige twijfels’ bij het feit dat de ontvoerder zich onder een trein gooide.
Dood op het balkon
En dan is er nog Karl Kröll, de broer van de in verdachte omstandigheden gestorven politieagent die de zaak-Kampusch onderzocht als onafhankelijke expert. Onderzoeker Franz Kröll vertelde zijn broer dat hij mogelijk ‘een groot schandaal op het spoor was’. De man werd later teruggevonden op het balkon van zijn appartement met een kogel door het hoofd. Naast zijn lichaam lagen zijn dienstwapen en een afscheidsbrief. Maar de agent zou geen zelfmoord hebben gepleegd. Volgens zijn broer wist hij te veel en werd hij vermoord. Ook hij twijfelt aan de conclusie dat Priklopil zelfmoord pleegde en diende klacht in bij de politie tegen onbekenden.
Had Priklopil banden met een pedofielennetwerk? Schuilt er een nog groter en wansmakelijker schandaal achter het verhaal van Natascha Kampusch? Het mysterie schuilt vooral in de laatste uren van Priklopil, net na de ontsnapping van Natascha. De kidnapper is te zien op camerabeelden in een winkelcentrum met een man, genaamd Ernst Holzapfel, zakenpartner in zijn bouwbedrijf. Holzapfel pikte Priklopil op nadat die laatste hem had gebeld. ‘Kom mij alsjeblieft halen. Het is een noodgeval. Kom me alsjeblieft halen.’
In een politieverhoor gaf Holzapfel toe dat hij een met ‘zenuwachtige’ Priklopil door de stad reed, maar hij bleef volhouden dat hij dacht dat Priklopil de politie ontvluchtte omdat hij betrapt was op het rijden onder invloed en bang was dat hij zijn rijbewijs zou kwijtspelen. ‘Ik probeerde hem te overtuigen dat hij zichzelf moest aangeven en dat hij wellicht zijn rijbewijs maar enkele maanden zou moeten inleveren’, zo zei Holzapfel tijdens het toenmalige verhoor. ‘Hij beloofde dat te doen en stapte uit. Ik kon gewoon niet geloven dat hij tot zoiets in staat was’
Ontspannen indruk
Holzapfel zou echter meer dan een zakenpartner zijn en regelmatig bij Priklopil op bezoek gekomen zijn tijdens de opsluiting van Natascha, maar dat ontkent hij. Hij gaf wel toe dat hij de gekidnapte Natascha ooit ontmoette toen Priklopil bij hem thuis gereedschap kwam lenen. ‘Hij daagde op met de jonge vrouw’, aldus Holzapfel. ‘Ze stond samen met hem in de deuropening en hij stelde haar voor als een kennis. Ik gaf haar een hand en ze begroette me heel beleefd. Ze gaf een gelukkige, ontspannen indruk. Ik had natuurlijk geen idee dat het om Natascha Kampusch ging. Het was pas toen de politie me een foto toonde dat ik beseft dat zij het was.’
Een 12-jarige getuige zag hoe Natascha in 1998 door een man in de bestelwagen gesleurd werd, terwijl een andere man aan het stuur zat. De jonge getuige werd echter door de politie niet ernstig genomen.
Dat laatste bleek een leugen. Toen onderzoeksjournalisten het verhaal hadden uitgespit, moest Holzapfel in 2009 toegeven dat zijn vriend tijdens die bewuste autorit had toegegeven dat hij Natascha had ontvoerd. ‘Ik verzweeg bewust de waarheid omdat ik vreesde dat de onderzoekers mij verkeerdelijk zouden linken met deze misdaad.’
Holzapfel wordt door sommige media ook verdacht van het weghalen van computers en beeldmateriaal, vlak na de dood van Priklopil, omdat ze mogelijk naar hem zouden kunnen leiden. Hij werd onmiddellijk na de dood van Priklopil door de politie toegelaten in het huis van de kidnapper. Er was bovendien een 12-jarige getuige die zag hoe Natascha in 1998 door een man in de bestelwagen gesleurd werd, terwijl een andere man aan het stuur zat. De jonge getuige werd echter door de politie niet ernstig genomen.
Handschrift
Daarnaast menen experts dat het handschrift in de afscheidsbrief van Priklopil, die naast zijn lichaam bij de spoorlijn werd gevonden, opvallende gelijkenissen vertoont met dat van Holzapfel.
En wat het verhaal nog mysterieuzer maakt, is dat Natascha na haar ontsnapping meer dan 100 keer telefonisch contact had met Holzapfel. Wou ze enkel met iemand praten die haar kidnapper had gekend? Of is er meer aan de hand en vertelt Natascha niet helemaal de waarheid? Haar vader, waar ze overigens geen contact mee heeft, denkt dat het volledige verhaal nog niet aan het licht is gekomen.
In haar biografie suggereert Natascha trouwens zelf dat er mogelijk andere mensen bij haar ontvoering betrokken waren. Met de recente nieuwe ontwikkelingen lijkt het erop dat het laatste hoofdstuk in deze vreemde zaak nog niet geschreven is. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier