Kritiek op onzichtbare Donald Tusk : ‘Zelfs binnen EVP heimwee naar Herman Van Rompuy’
Door een nieuwe Balkantop over de vluchtelingencrisis uit te roepen, een taak die normaal is weggelegd voor Donald Tusk, heeft Jean-Claude Juncker opnieuw getoond wie de lakens uitdeelt binnen Europa.
De vluchtelingencrisis stond hoog op de agenda tijdens het congres van de Europese Christen-democratische Volkspartij (EVP) in de Spaanse hoofdstad Madrid. Maar in de wandelgangen werden ook andere thema’s aangeraakt, schrijft de nieuwswebsite Politico. Onder meer de positie van Herman Van Rompuys opvolger Donald Tusk kwam ter sprake.
De twijfels over de voormalige Poolse premier zijn niet nieuw, schrijft ook de Nederlandse krant Trouw. Al bij zijn aantreden rezen er vragen of hij wel bekwaam zou zijn voor job. Wat wel opvalt, is dat de kritiek nu ook te horen is binnen de EVP-partij. ‘Tusk verbleekt bij Van Rompuy’, liet een aanwezig lid op het EVP-congres ontvallen aan Trouw.
Politieke ambitie
Ik heb geen klachten over Tusk. Hij is veel assertiever dan zijn voorganger Herman Van Rompuy
Estse president Toomas Hendrik Ilves
Tusk kreeg geen eenvoudig takenpakket voorgeschoteld toen hij op 1 december 2014 het roer overnam van zijn Belgische voorganger. Tijdens zijn eerste maanden als Europees voorzitter kreeg hij te maken met twee hevige crisissen: enerzijds Griekenland en anderzijds de vluchtelingenstroom.
De kritiek op de Pool komt vooral uit de zuidelijke lidstaten, Franse en Italiaanse critici op kop. De noord- en oost-Europese landen beoordelen hem gematigder. ‘Ik heb geen klachten over hem. Hij is veel assertiever dan zijn voorganger Herman Van Rompuy’, aldus de Estse president Toomas Hendrik Ilves.
‘Tusk is de enige van de drie Europese topfiguren (naast Jean-Claude Juncker en Martin Schulz) die opkomt voor een gemeenschappelijke Europese positie’, klinkt het bij een Oost-Europese diplomaat. ‘Die andere twee streven enkel hun eigen politieke ambitie na.’
‘Doet job niet graag’
Om meer duidelijkheid te krijgen over Tusks populariteit voerde Politico een steekproef uit bij meer dan 100 hoogstaande beleidsmakers. 37 procent van hen noemde Tusk een goede of zeer goede leider. Het laagste cijfer van alle Europese top-leiders (uitgezonderd Martin Schulz voorzitter van het Europese Parlement). 42 procent noemt Tusk een gemiddelde leider en 22 procent vindt hem een magere of zelfs slechte leider.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, daarentegen wordt door 65 procent van de ondervraagden aangeduid als een goede of zeer goede leider.
Mensen die dicht bij Tusk staan gaven aan Politico toe dat de Pool nogal een langzame start nam. ‘Pas sinds de zomer lijkt hij goed in zijn vel te zitten.’ Al klinken er ook andere stemmen: ‘Ik denk gewoon dat hij de job niet graag doet.’
Meertalige Juncker
Aanvankelijk was het vooral Tusks gebrekkige kennis van het Engels (en het Frans) die voor ongenoegen zorgde. Maar dankzij een stoomcursus heeft hij die eerste taal nu behoorlijk onder de knie. Toch blijft de Pool tijdens openbare optredens een onzekere indruk nalaten, zeker naast de meertalige en assertieve Juncker.
Woensdag nog nodigde Juncker de landen van het zuidoosten van de Europese Unie, samen met Servië en Macedonië, uit voor een minitop over de vluchtelingen. Opvallend, want het bijeenroepen van de regeringsleiders behoort tot het takenpakket van Tusk, niet van Juncker. Naar verluidt zou de Luxemburger zelfs niet hebben overlegd met de Pool. En ook tijdens de Griekse crisis was het keer op keer Juncker die op de voorgrond trad, al speelde Tusk wel een actieve rol bij het toekennen van het derde steunpakket, klinkt het.
De ambtstermijn van Tusk van 2,5 jaar eindigt op 31 mei 2017. Afwachten of hij zichzelf zal kunnen opvolgen. (AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier