Zo bedot u uw brein om gezonder te eten
Via enkele eenvoudige ingrepen kan u grote veranderingen aanbrengen die een invloed op uw verzadigingsgevoel hebben. Wij geven u alvast 4 tips.
1. Zet uw hersenen op het verkeerde been
Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een kleiner servies ervoor zorgt dat onze hersenen gaan geloven dat we juist meer gaan eten, zo schrijft The Guardian. Dat is een psychologisch fenomeen dat het best kan worden uitgelegd aan de hand van de ‘Delboeuf-illusie’. Wanneer je twee identieke porties voedsel op een groot bord en een klein bord legt, zal de portie op het grote bord kleiner lijken en vice versa. Onze hersenen worden om de tuin geleid, ook al weten we dat het om dezelfde porties gaat.
Ook het serveren van maaltijden in een kommetje in plaats van op een bord geeft het voedsel een grotere volume en diepte, wat onze hersenen doet vermoeden dat er meer is dan daadwerkelijk het geval.
Recent onderzoek duidt ook aan dat het gewicht van het bestek en het servies een aanzienlijk effect heeft op de manier waarop we eten. Zo leiden zwaardere borden, messen en vorken tot een groter verzadigingsgevoel.
Conclusie: dien uw maaltijden op in kleine, zware kommetjes en eet met een zwaar mes en vork.
2. Maak het uzelf moeilijk om te eten
Dit klinkt misschien wat ridicuul, maar onderzoek heeft aangetoond dat als we gedwongen worden om met onze niet-dominante hand te eten, we doorgaans minder consumeren. Maar dat maakt het eten van een maaltijd daarom niet altijd even aangenaam. Probeer misschien andere creatieve manieren uit die de interactie met uw voedsel uitdagend maken, zoals Japanse soeplepeltjes om uw soep te eten, of eetstokjes voor andere maaltijden. Met andere woorden: alles wat u verhindert om uw eten gedachteloos in uw mond te schuiven is goed.
3. Nooit meer eten voor de televisie
Mindfulness zou een grote factor zijn in hoe goed en hoeveel we eten. Onderzoek toont aan dat we maar liefst 30 procent meer consumeren wanneer we op dat moment ook andere activiteiten aan het doen zijn, zoals televisiekijken. Dergelijke afleidingen worden helaas steeds meer gemeengoed aan de eettafel. Meer nog, veel gezinnen gebruiken hun eettafel thuis zelfs niet meer. Ze eten liever voor de televisie of terwijl ze op hun smartphone zitten te tokkelen. Surfen en de sociale media checken zorgen ervoor dat u niet gefocust bent op uw eten en dat betekent dan weer dat u het voedsel minder waardeert, wat onvermijdelijk resulteert in zowel een verminderd gevoel van verzadiging als overeten. Het advies is dus: zet de tv af, leg de telefoon neer in een andere kamer en neem plaats aan de eettafel om ten volle van uw maaltijd te kunnen genieten.
4. Eet met al uw zintuigen
Een andere manier om volledig ‘mindful’ te zijn bij de maaltijden die u eet, is door al uw zintuigen in te zetten. Dat betekent dat u voor u begint te eten eerst eventjes aan uw maaltijd ruikt en de aroma’s werkelijk in u opneemt. (Heel wat onderzoekers geloven immers dat tot 90 procent van wat we als smaak ervaren van onze reukzin komt.)
Een warme kom in uw handen vasthouden, helpt ook, net als stevig kauwen en uit te ademen terwijl u kauwt. Dat stimuleert de reukreceptoren en verbetert de smaak van het voedsel.
Focus tot slot op de textuur van het eten. Zo consumeren we minder calorieën als we appels eten dan wanneer we appelmoes op ons bord scheppen. We eten dan weer minder calorieën als we appelmoes in plaats van appelsap consumeren. Dat komt omdat onze hersenen meer gevoelsinformatie van de appelmoes krijgen dan van het sap, en nog meer van de appel zelf. Ons brein gebruikt de hoeveelheid sensaties dat het krijgt van de textuur als een aanwijzing om ons op tijd te doen stoppen met eten. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier