Wat moet je eten voor gezonde darmbacteriën?
De voedingsindustrie speelt via allerlei probiotische drankjes met levende bacteriën en gisten handig in op de recente wetenschappelijke interesse voor onze darmflora. Maar kan je je microbioom op gunstige wijze beïnvloeden door de dingen die je eet?
Het microbioom, het geheel aan leven in de darmen, wint steeds meer aan belang in de medische wetenschap. Dankzij de studie van de darmflora zijn we al te weten gekomen dat er een verband bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en de ziekte van Alzheimer, kanker, overgewicht, het humeur en zelfs gedragsaandoeningen als autisme. Misschien wordt je partnerkeuze wel bepaald door de samenstelling van je darmflora. Dat is alvast het geval bij fruitvliegen.
De voedingsindustrie speelt via allerlei probiotische producten, zoals drankjes met levende bacteriën en gisten, handig in op de recente wetenschappelijke interesse voor de bacteriën in ons spijsverteringskanaal. Die producten zouden een gunstig effect moeten hebben op het leven in onze darmen. Maar is dat wel mogelijk? Kan je je microbioom op gunstige wijze beïnvloeden door de dingen die je eet? De research staat nog in zijn kinderschoenen waardoor er vandaag nog maar erg weinig studies beschikbaar zijn die een degelijk effect bij mensen hebben bewezen.
Wetenschapsjournalist bij de BBC, Michael Mosley, probeerde niettemin aan de hand van een kleinschalig experiment te weten te komen welke voeding het meeste verschil maakt. Hij deed dat in samenwerking met de Britse gezondheidszorg en wetenschappers van over heel het land. 30 vrijwilligers werden opgedeeld in drie groepen die gedurende vier weken elk op een verschillende manier hun darmbacteriën een boost gaven.
De eerste groep probeerde de bekende probiotica-drankjes uit de supermarket. Die producten bevatten doorgaans een of twee bacteriesoorten die het krachtige maagzuur kunnen overleven op weg naar de darmen. De tweede groep consumeerde kefir, een gefermenteerde drank die heel wat bacteriën en gist bevat. De derde groep tenslotte kreeg inuline, voeding die rijk is aan prebiotische vezels. Prebiotica zijn stofjes die de goede bacteriën in onze darmen voeden. Inuline komt voor in ui, look, prei, wilde chicorei en aardpeer.
Verrassende resultaten
De onderzoekers kwamen tot enkele verrassende resultaten. Bij de groep die de probioticadrankjes dronken, werd een lichte wijziging vastgesteld van bacteriën van de Lachnospiraceae-familie, een type bacteriën die betrokken is bij het behoud van het gewicht. Het gaat evenwel niet om een statistisch relevante verandering.
Bij de andere twee groepen werden echter wel significante vaststellingen gedaan. De groep die prebioticarijke voeding at, ontwikkelde een verhoogde hoeveelheid bacteriën die goed is voor de algemene darmgezondheid. Maar de grootse verandering werd aangetoond bij de kefir-groep. De vrijwilligers in deze groep hadden een grotere hoeveelheid van het bacteriegeslacht lactobacillus. We weten dat sommige van deze bacteriën goed zijn voor de algemene gezondheid van de darmen en dat ze kunnen helpen bij aandoeningen zoals diarree en lactose-intolerantie.
De onderzoekers wilden vervolgens weten waar je precies moet op letten wanneer je gefermenteerd voedsel koopt. Daarom werd een gamma van zelfgemaakte en in de supermarkt gekochte gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kimchi, kombucha, zuurkool en kefir naar het lab gestuurd voor verder onderzoek.
De producten die eigenhandig en op traditionele wijze waren vervaardigd, bleken een rijke verscheidenheid aan bacteriën te bevatten, terwijl in sommige van de commerciële producten haast geen enkele bacterie meer te vinden was. Die laatste zijn uiteraard onderworpen aan pasteurisatie om de veiligheid te garanderen en dat is nefast voor de bacteriën.
Wil je je darmbacteriën dus een boost geven met gefermenteerde voeding? Koop dan producten die gemaakt zijn op traditionele wijze, of maak ze zelf.
Lees ook: 10 regels om te fermenteren
Sla je liever niet aan het fermenteren? Dan zijn er nog andere manieren om je microbioom gunstig te stellen. Eet voldoende vezels, want die stimuleren de groei van de goede darmbacteriën zoals bifidobacteriën, vermijd bewerkte voeding, rood vlees en stress en beweeg regelmatig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier