Waarom vandaag de eerste dag is van een gelukkig leven
Op de Internationale dag van het Geluk willen de Verenigde Naties dat we ons geluk terugeisen en er een prioriteit van maken. ‘Maar dat jagen op geluk, maakt ons alleen maar ongelukkig’, meent psychiater Dirk De Wachter.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam in juli 2011 een resolutie aan die geluk tot een fundamenteel menselijk doel benoemde. De VN stelde dat vooruitgang over geluk en welzijn moest gaan, niet enkel over een betere economie. Alle 193 lidstaten namen de resolutie op die van geluk een prioriteit moet maken.
Bruto nationaal geluk
De Internationale dag van het Geluk vond voor het eerst plaats op 20 maart 2013. Die datum werd specifiek gekozen omdat de zon dan in hetzelfde vlak als de evenaar staat, zodat dag en nacht even lang zijn en de hemel in evenwicht is. Het idee om de dag te organiseren kwam van Bhutan. Het land geeft al sinds de jaren ’70 de voorkeur aan het bruto nationaal geluk in plaats van het bruto nationaal product.
Een jaar na de eerste feestelijkheden heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een nieuwe boodschap klaar: ‘Geluk kan verschillende betekenissen hebben voor verschillende mensen. Maar we kunnen allemaal besluiten dat het betekent dat we moeten werken aan het beëindigen van conflicten, armoede en andere ongelukkige situaties waarin zoveel andere mensen leven.’
#HAPPYDAY met Pharrell
Die serieuze toon wordt al snel wat opgefleurd door de artiest Pharrell Williams die in 2014 meewerkt aan het VN-project. Niet helemaal toevallig lanceerde de zanger van de grote hit ‘Happy’ een YouTubewedstrijd in de aanloop naar de geluksdag.
Vanaf maandag 10 maart werden fans al aangemoedigd om YouTubefilmpjes te publiceren waarin ze hun geluk uiten op het aanstekelijke nummer van Williams. De fans moesten de video’s bij voorkeur ook op zijn nieuwe website ’24 hours of happiness’ – Williams bracht een videoclip van 24 uur uit voor zijn hit – te posten. Uit de filmpjes met de hashtag #HAPPYDAY zal de veelzijdige artiest de beste inzendingen op 20 maart in de kijker zetten om 12u ’s middags in elke tijdzone.
‘Geluk wordt niet in één dag gemaakt’
Maar hoe doe je dat, gelukkig zijn? Het is een vraag waar de mens al eeuwenlang een antwoord op zoekt. Er bestaan tientallen lijstjes met tips voor een succesvolle zoektocht naar het ultieme geluk, maar daar heeft psychiater en psychotherapeut Dirk De Wachter geen boodschap aan. ‘Geluk kan niet in enkele leuke tips vervat worden.’ De Wachter ziet ook weinig heil in het lanceren van een Internationale dag van het Geluk. ‘Tegenwoordig is er voor alles wel een internationale dag, maar geluk kan echt niet in één dag gemaakt worden.’
Bovendien vindt hij dat we ons het hoofd niet zo moeten breken over dat geluk. ‘We moeten leren ongelukkig te zijn. Op den duur weten we niet meer hoe we met onze tekortkomingen moeten omgaan. Het is perfect normaal om ons niet altijd top te voelen. Iedereen krijgt in deze wereld wel te maken met verdriet en moeilijke situaties. Van altijd maar naar dat abstracte geluk te zoeken, worden mensen ambetant‘, legt De Wachter uit.
‘Geluk loslaten en genieten van de kleine dingen’
De reclame waarmee we elke dag om de oren worden geslagen in een poging ons te verleiden tot de aankoop van de veelbelovende producten, is al helemaal ‘onzin’, meent De Wachter. ‘We hebben helemaal geen dure, luxueuze dingen zoals palmstranden of een bezoek aan de sauna nodig om het ultieme geluk te bereiken.’
‘Nadenken over al die mogelijkheden is gewoon vermoeiend. Mensen moeten dat idee van gelukkig zijn eerst en vooral leren loslaten. Het moét niet. En dan kunnen we beginnen genieten van de kleine, dagdagelijkse dingen die misschien wel gelukkig maken’, besluit De Wachter.
Dus, vandaag geen ’10 tips om gelukkig te worden’, maar de ultieme raad van Dirk De Wachter: ‘Vergeet gelukkig te zijn!’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier