UZ Leuven beëindigt samenwerking met topdokter Stefaan Van Gool
Het universitair ziekenhuis van Leuven heeft de samenwerking met professor Stefaan Van Gool beëindigd. Dat meldt Artsenkrant. Stefaan Van Gool is niet meer welkom in het ziekenhuis en heeft het ondertussen verlaten. Hij mag wel de lopende onderzoeksprojecten afronden en is dus nog altijd verbonden met zijn labo Kinderimmunologie.
Kinderhemato-oncoloog Stefaan Van Gool (52) was al een wereldautoriteit als het gaat om immunotherapie bij hersentumoren, maar de grote bekendheid kwam er via het programma ‘Topdokters’ op Vier waar heel Vlaanderen de behandeling van de 6-jarige Fran kon volgen. Professor Van Gool, die afstudeerde aan de KU Leuven en nooit in een ander ziekenhuis dan het UZ Leuven heeft gewerkt, is echter niet langer verbonden aan dat ziekenhuis.
‘In onderling overleg is een einde gemaakt aan de samenwerking tussen het UZ Leuven en professor Stefaan Van Gool’ klinkt het, en er is een zeer strikte non-disclosure overeenkomst gesloten tussen beide partijen waarbij er sancties zijn vastgelegd voor wie deze overeenkomst niet nakomt. Dat bevestigt Filip Dewallens, raadsman voor het ziekenhuis. Ook de advocate van professor Van Gool, meester Hilde Gordts, houdt het bij één zin: “Ik ben in deze zaak tussengekomen en hiermee stopt mijn verklaring.”
Geruchten
Deze houding van beide partijen zorgt voor heel wat speculaties en geruchten – waar bij de zoektocht naar bevestiging alleen maar no comment volgt – maar ook voor onzekerheid bij patiënten. Professor Van Gool blijft wel ook de lopende projecten voor het Olivia Hendrickx Research Fund vzw opvolgen. Dit fonds, dat 15 jaar geleden werd opgericht, geeft de belangrijkste financiële input voor de projecten van professor Van Gool. Van Gool is, mede dankzij het fonds, in studieverband kunnen starten met de toepassing van de therapie bij patiënten met een herval van een maligne glioma (stadium III en IV), een experimentele behandeling waarbij het eigen afweersysteem wordt ingezet tegen de tumor. Het vaccin waarmee professor Van Gool experimenteerde werd samengesteld op basis van tumorcellen van de patiënt enerzijds en witte bloedcellen anderzijds. Deze klinische, gerandomiseerde studie werd in 2010 opgestart. In juli 2014 konden de lopende klinische studies worden afgerond en is het onderzoeksteam bezig met de analyse van de data.
Euthanasie
“Eind februari 2015 werd het fonds door het UZ Leuven ingelicht dat in onderling overleg de samenwerking met professor Van Gool werd beëindigd”, zegt Ilse De Reze, voorzitter van het Olivia Hendrickx Research Fund vzw. “Het fonds kan hier enkel nota van nemen.(..) Onze prioriteit is dat de lopende en toekomstige projecten gegarandeerd blijven.(…) Gelet op de nauwe samenwerking met de verschillende onderzoeksteams en de blijvende begeleiding door professor Van Gool en zijn team voor zijn lopende onderzoeksprojecten, heeft het fonds hiertoe voldoende garanties.”
Professor Van Gool en het Olivia Hendricx Research Fund zijn nauw met elkaar verbonden. Zo is professor Van Gool ook gekend voor de talrijke concerten die hij, samen met vrouw en vier dochters, heeft gegeven ten voordele van het fonds. Vorig jaar kwam de professor nog in het nieuws als voortrekker van een open brief waarin hij en vele collega’s kritische vragen stelden rond de uitbreiding van de euthanasiewet voor kinderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier