‘Trieste evolutie’: Stijging keizersnedes zonder medische noodzaak

© iStockphoto

Te veel vrouwen bevallen via keizersnede, terwijl dat medisch gezien niet noodzakelijk is. ‘Een trieste evolutie’, aldus de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Een keizersnede is zowel voor moeder als kind een risicovolle onderneming. Toch stijgt het aantal jaar na jaar. Van 2008 tot 2014 steeg het aandeel keizersneden van 19,8 naar 21 procent. Het streefcijfer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt tussen 10 en 15 procent.

De meerderheid van de keizersnedes – 59 procent in Vlaanderen – wordt op voorhand gepland. Dat blijkt uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Esthetische overweging

‘Te veel vrouwen bevallen via keizersnede, terwijl dat medisch gezien niet noodzakelijk is. Ze kiezen er vaak voor uit praktische en esthetische overwegingen’, luidt het.

Johan van Wiemeersch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG), vindt het een trieste evolutie. ‘Uit die enquête bleek dat 15 procent van de collega’s zou ingaan op het verzoek van de patiënt, zonder dat er een medische reden voor is.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content