Snurken binnenkort verleden tijd door chip?

Snurken © Istock

Als het aan de Belgische ondernemer Robert Taub ligt, is nachtenlang wakker liggen naast een snurkende partner binnenkort verleden tijd. Samen met het bedrijf Nyxoah werkt hij aan een microchip die slaapapneu moet aanpakken.

De Belgische farmamiljonair Robart Taub beweert dat hij de oplossing heeft gevonden voor miljoenen mensen een slaapprobleem, namelijk een chip die het snurken tegengaat, schrijft het Nieuwsblad.

Snurken is niet alleen hinderlijk voor de omgeving, het is soms onschuldiger dan op het eerste gezicht lijkt. Het duidt namelijk op een nauwe ademweg, waardoor een ademstop kan optreden. Wanneer zo’n ademstilstand meer dan vijf keer per uur voorkomt, spreekt men van Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS). ‘Naast luid gesnurk, betekent dit dat de persoon eventjes stopt met ademen en het lichaam uit de diepe slaap gewekt wordt, zodat je ’s ochtends dus eigenlijk nooit uitgerust bent’, legt diensthoofd van dienst Neus-Keel-Oorziekten van het UZA Paul Van de Heyning uit in de krant.

Obesitas

Mensen met ernstige slaapapneu zijn niet alleen oververmoeid waardoor ze zich slechter kunnen concentreren. ‘Patiënten die lijden aan slaapapneu hebben meer kans op een hartinfarct’, klinkt het. Alleen al in Europa en de Verenigde Staten hebben 34 miljoen mensen OSAS en dat aantal neemt (onder meer door de opmars van obesitas) alleen maar toe.

De microship die Nyxoach ontwierp werkt met een neurostimulator die elektrische prikkels uitstuurt naar de tongzenuw waardoor die niet verslapt. Begin 2015 start de proeffase in Antwerpen, Israël en Duitsland. Binnen twee jaar zou de chip op de markt kunnen zijn. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content