Pendelen is niet alleen ongezond, het maakt ook ongelukkig
Hoe meer tijd je besteedt om op je werk te geraken, hoe minder gelukkig je bent. Dat stelt een onderzoek van de universiteit van Waterloo.
‘We ontdekten dat hoe langer het duurt eer je aan de slag kan gaan, hoe minder tevreden je bent met je leven in het algemeen’, zegt Margo Hilbrecht van de faculteit toegepaste gezondheidswetenschappen van de universiteit van Waterloo in Canada.
Van woon-werkverkeer werd lange tijd gedacht dat het ook een aantal positieve kanten had. Zo zou het je de nodige tijd verstrekken om nog even te ontspannen voor je aan je dagtaak begint en ’s avonds de overgang van werken naar privé zachter laten verlopen.
De nieuwe bevindingen suggereren dat net het tegenovergestelde geldt voor de meeste mensen.
Obesitas
De onderzoekers analyseerden gegevens van de Canadese welzijnsindex om een beter inzicht te krijgen in het verband tussen reistijd en geluk. Zij ontdekten dat pendelaars een lager gevoel van levenskwaliteit hebben, gekoppeld aan de ervaring van meer tijdsdruk. ‘Sommige mensen kunnen genieten van woon-werkverkeer, maar de meesten associëren het met gevoelens van tijdverlies en verhoogde stress’, zegt Hilbrecht.
Eerder al werden lange reistijden in verband gebracht met hypertensie, obesitas, verlaagde energie en verhoogde afwezigheden op het werk.
De reden waarom woon-werkverkeer je een lager tevredenheidsgevoel geeft, heeft echter niet enkel met het verkeer te maken. Ook de mate van inactiviteit blijkt bepalend.
‘Pendelaars die tijd hebben om in hun dagelijkse routine ook fysieke activiteit in te bouwen, hadden beduidend minder klachten van stress te wijten aan woon-werkverkeer. Natuurlijk is het zo dat net deze laatste factor tijdrovend is, en vaak de reden waarom er geen ruimte overblijft voor fysieke activiteiten naast het werk’, zegt Hilbrecht.
Schadelijk voor gezondheid
De onderzoekster hoopt dat de nieuwe bevindingen werkgevers zullen aansporen om hierover na te denken en onder meer flexibele werktijden en tijd voor fysieke activiteit voor hun werknemers te kunnen inbouwen.
Voor de pendelaar zelf heeft ze tot slot nog de volgende boodschap: ‘Lange pendeltijden zijn schadelijk voor de gezondheid. Misschien is het beter om een baan te nemen die iets minder betaalt, maar dichter bij je huis ligt. Als je de keuze hebt, is het echt de moeite waard om dit te overwegen, gezien de negatieve effecten van lange pendeltijden op ons geluk.’ (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier