Onderzoekers VIB en KUL boeken vooruitgang in strijd tegen uitzaaiing borstkanker
Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zeggen vooruitgang te hebben geboekt in de zoektocht naar een middel om de uitzaaiing van borstkanker te belemmeren.
Borstkanker is de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen. Het onderzoek toonde aan dat het blokkeren van PHD2 (prolyl-hydroxylase 2), een eiwit dat zuurstoftekort in het bloed detecteert, leidt tot aanzienlijk minder uitzaaiing van borstkanker, melden het VIB en de KUL in een persbericht. Dat is van belang, want er bestaat nog geen efficiënte behandeling tegen de uitzaaiing.
Bovendien toonde het onderzoek aan dat het blokkeren van de PHD2-expressie tumorgroei niet stimuleert en dus een veilige therapeutische benadering is.
‘Wij hebben vastgesteld dat de uitzaaiing van borstkanker op twee manieren wordt geremd wanneer we zuurstofsensor PHD2 blokkeren,’ zegt Peter Carmeliet, die het onderzoeksteam leidt. ‘Ten eerste helpt dit de bloedvaten in tumoren terug te keren naar hun normale, sterkere toestand, waardoor kankercellen minder kans hebben om door de vaatwand te ontsnappen. Ten tweede verhindert dit dat kankercellen aangrenzende geactiveerde fibroblasten overmeesteren, en dat ze de instructie geven om snelwegen van bindweefsel aan te leggen, via dewelke kankercellen naar andere delen van het lichaam kunnen migreren’.
Verder onderzoek
Volgens de onderzoekers effent de studie de weg voor verder onderzoek naar het therapeutische potentieel van de blokkering van PHD2.
De studie weerlegt de strijdige resultaten van eerdere experimenten, die gebeurden in een model met getransplanteerde tumoren. De nieuwe studie was de eerste die gebeurde in een model met spontante borstkanker, wat een betere imitatie is van menselijke kankers.
De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier