Nieuwere versies de pil verhogen risico op bloedklonters
Dat de pil nemen een zekere kans inhoudt op bloedklonters was bekend. Maar een studie geeft nu aan hoe groot die kans werkelijk is en dat vooral bij recentere versies van de anticonceptiva.
Ongeveer 9 procent van de seksueel actieve vrouwen wereldwijd gebruikt orale anticonceptiva. In ontwikkelde landen gaat dat zelfs om 18 procent. Meestal gaat het in dat laatste geval om de combinatiepil: effectief in het voorkomen van zwangerschappen, maar het houdt een risico in op bepaalde neveneffecten zoals trombo-embolie. Zeker gezien de lange periode waarin vrouwen blootgesteld worden aan zulke anticonceptiva, zo waarschuwt een studie gepubliceerd in The BMJ.
Risico 2 tot 4 keer hoger
Sinds de jaren ’90 is inderdaad bekend dat de pil nemen een risico op bloedklonters inhoudt. Nu plakt de studie van een team wetenschappers geleid door Yana Vinogradova van de Universiteit van Nottingham daar een getal op. Zij kwamen volgens Time.com tot de conclusie dat het gebruik van de pil de kans op bloedklonters twee tot vier keer vergrootte in vergelijking met vrouwen die geen gebruikmaken van de anticonceptiva.
Gemiddeld ging het om een risico drie keer zo groot dan bij vrouwen die de pil niet nemen. Maar het risico was het grootst voor wie pillen nam met nieuwere types van het hormoon progestageen – zoals drospirenon, desogestrel, gestodeen en cyproteron – tegenover vrouwen die gebruikmaken van oudere versies met levonorgestrel en norethisteron.
‘Onze studie geeft aan dat nieuwere anticonceptiva een hoger risico inhouden dan de oudere versies’, bevestigde Vinogradova aan Time.com.
Progesteron
Het verschil is dus te wijten aan het progesterongedeelte van het medicijn. Sinds de ontwikkeling van de pil in de jaren ’60 werd het progesteron zo gewijzigd om acne, hoofdpijn, gewichtstoename en bloeding te verminderen. Maar die modificaties blijken nu meer bloedklonters in de hand te werken.
‘Hoewel bloedklonters een vrij zeldzaam probleem vormen, is het ernstig en kan het wel voorkomen worden door de juiste keuze van medicatie’, aldus Vinogradova op de nieuwssite. ‘Dokters moeten alle gezondheidsrisico’s in overweging nemen wanneer ze anticonceptiva voorschrijven. Ze moeten medicatie kiezen die het laagste risico inhoudt voor patiënten met bepaalde gevoeligheden.’
Voordelen nieuwe versies
Volgens Time.com is het echter niet duidelijk of dokters nu de oudere vormen van de pil eerst moeten gaan voorschrijven of als alternatief bijvoorbeeld niet-hormonale anticonceptiva zoals het koperspiraaltje moeten voorstellen. Want de nieuwere versies zouden ook zo hun voordelen hebben: de nieuwssite haalt aan dat die pillen het cholesterolsysteem minder beïnvloeden, wat een belangrijke factor kan zijn voor diabetespatiënten. (WB/Time)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier